Gefrituurde olijven

In zuidelijk Europa kan er aan het eind van het seizoen een belangrijk probleem ontstaan: soms zijn de olijven op voordat de vruchten van nieuwe oogst voor consumptie beschikbaar is. De versgeplukte olijven moeten immers nog enkele weken tot maanden in een zoutwaterbad doorbrengen om hun wat bittere smaak te laten verdwijnen. Voor die tijd zijn ze bijkans oneetbaar terwijl ze na een wekenlange onderdompeling in brein perfect op smaak zijn.
In de regio Puglia, gelegen in de 'hak' in het uiterste zuiden van Italië, hebben ze een speciale olijf met plaatselijke namen als Nolche, Termite of soms Amele ('appel') — omdat ze zo zoetzuur kunnen zijn als appels.

Deze olijven worden geplukt en in kokende olijfolie gefrituurd. Als de olijven door het hete vet verschrompeld zijn – disfatte ('overwonnen' of 'defeated'), noemen de Italianen dat. Vervolgens worden ze na enkele minuten uit de pan gehaald en bestrooid met wat zout. Je olive per friggere zijn gereed.

Soms worden er op het laatst nog even wat kleine tomaatjes aan het vet toegevoegd of worden de olijven verwerkt in een frisse salade, maar ze kunnen ook perfect dienen als een gezond borrelhapje of passend hapje bij de Italiaanse wijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten