Olijfolie en Ouderen met Cognitieve Beperkingen

Langdurige dagelijkse consumptie van extra virgin olijflijfolie kan wel eens positieve effecten hebben bij ouderen met cognitieve stoornissen, aldus een recent Grieks onderzoek[1].

Het onderzoek testte de effecten van [1] extra vierge olijfolie van eerste persing met een hoog gehalte aan fenolen (HP-EH-EVOO), [2] extra vierge olijfolie met een gemiddeld gehalte aan fenolen (MP-EVOO) en [3] het Mediterrane Dieet.
De onderzoekers ontdekten dat HP-EH-EVOO eigenlijk gezien kan worden als een natuurlijk medicijn voor oudere volwassen met een (nog) milde cognitieve stoornis. Zo'n stoornis wordt beschouwd als een voorloper van de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer.

Hoewel er op dit moment nog geen behandeling is voor een milde cognitieve stoornis of de ziekte van Alzheimer, hebben wetenschappers op basis van eerder onderzoek besloten te onderzoeken hoe extra vierge olijfolie een rol zou kunnen spelen bij het remmen of zelfs stoppen van de ontwikkeling van milde cognitieve stoornissen.

"De resultaten van deze studie suggereren dat de langdurige consumptie van een dieet, dat al vanaf jonge leeftijd extra vierge olijfolie bevat, een beschermend effect biedt tegen de ziekte van Alzheimer en gerelateerde aandoening," zo schreven de onderzoekers.

"Een langdurige interventie met een extra vierge olijfolie-rijke Mediterrane Dieet bij 285 deelnemers met een hoog vasculair risico resulteerde in een beter cognitief functioneren in vergelijking met een controledieet", voegden ze eraan toe.

Om het verschil tussen de drie diëten - HP-EH-EVOO, MP-EVOO en het traditionele Mediterrane Dieet - te testen, hadden de onderzoekers hun patiënten in drie verschillende groepen ingedeeld.

De resultaten van de studie toonden aan dat deelnemers die de HP-EH-EVOO-variatie van de Mediterrane Dieet volgden, het beter deden in de follow-upprestaties van 12 maanden in bijna alle cognitieve domeinen van de beoordelingsschaal van de ziekte van Alzheimer, dan aanhangers van de andere twee diëten. Die patiënten deden het ook beter met het cijferbereik, dat zich richt op de werkgeheugenactiviteit en lettervloeiendheid. Bovendien deden aanhangers van de MP-EVOO-variant van de Mediterrane Dieet het beter op dezelfde cognitieve tests dan deelnemers in de controlegroep, die een standaard mediterraan dieet volgden.

Volgens de wetenschappers toonde hun onderzoek aan dat "langdurige interventie met HP-EH-EVOO of MP-EVOO geassocieerd was met een significante verbetering van de cognitieve functie in vergelijking met een Mediterraan Dieet."

Koop je extra virgine Tunesische Terra Delyssa olijfolie hier.

[1] Tsolaki et al: A Randomized Clinical Trial of Greek High Phenolic Early Harvest Extra Virgin Olive Oil in Mild Cognitive Impairment: The MICOIL Pilot Study in Journal of Alzheimer Disease – 2020

Geen opmerkingen:

Een reactie posten