Ook de olijf ontkwam niet aan wat sommigen 'de vooruitgang' noemen. Rassen die eeuwenlang met succes verbouwd werden waren niet opgewassen tegen de wens om steeds meer en steeds sneller te produceren. Dat betekent dat sommige rassen olijven te kleine olijven opleverden of dat het groeiseizoen iets te lang duurde voor ongeduldige boeren en afnemers. Die rassen maakten plaats voor nieuwe rassen die wel aan de eisen van de moderne tijd voldeden.
Nu zijn die rassen vergeten rassen geworden. Toch blijkt dat er af en toe een oud zaadje ontkiemt in een olijfboomgaard en als hij dan geluk heeft wordt het oude ras herontdekt door iemand als Sergio Cozzaglio, samen met zijn vrouw Ilaria Galetti, eigenaar van La Zadruga, een olijfboomgaard aan de westelijke oever van het Italiaanse Gardameer.
Cozzaglio zag dat er af en toe een olijfboom tussen zijn reguliere rassen stond met wat afwijkende kenmerken. Hij raakte in gesprek met enkele stokoude bewoners van het nabijgelegen dorp en die wisten hem te vertellen dat het ging om de 'Negrel', een cultivar die tot in de jaren vijftig van de vorige eeuw nog volop in de regio werd verbouwd. De naam 'Negrel' is vermoedelijk afgeleid van het Italiaanse woord 'nero' dat 'zwart' betekent. De olijven zijn inderdaad zeer donker van kleur en ook de bladeren van de olijfboom zijn donkerder dan andere rassen.
De oogsten van een cultivar als de Negrel zijn natuurlijk zeer beperkt omdat er (nog) maar weinig bomen groeien. Dat dwingt Cozzaglio om extra virgin olie te ruilen met zijn buren zodat er toch nog voldoende voor de klanten overblijft.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten