Volgens het Voedingscentrum beschermt vitamine E de cellen, celwand, bloedbaan en weefsel. Vitamine E voorkomt dat die onderdelen van je lichaam beschadigd raken door oxidatie van onverzadigde vetzuren. Bovendien reguleert vitamine E ook de stofwisseling in de cel.
Vitamine E is echter gevoelig voor verhitting, met name als er ook zuurstof aanwezig is. Duidelijk is daarom dat alleen koud-geperste extra vierge olie de hoogste waarden aan vitamine E zal bevatten
De waarden van vitamine E in plantaardige oliën variëren bijna jaarlijks als gevolg van klimaat of neerslag. Je kunt er vanuit gaan dat hoe meer zon er schijnt, hoe meer vitamine E er door de plant (of boom) wordt aangemaakt. Het is echter de variëteit of cultivar die de waarde van vitamine E het meest beïnvloedt.
Een onderzoek van tientallen verschillende Griekse olijfoliemerken toonde tocoferolwaarden aan tussen 130 tot 330 mg/kg, waarvan alpha-tocoferol het grootste deel uitmaakt (tussen 120 tot 250 mg/kg). Olie van de Koroneiki cultivar bleek de hoogste waarden te bevatten van meer dan 300 mg/kg[1].
[Koroneiki Cultivar] |
Koop je extra virgine Tunesische Terra Delyssa olijfolie hier.
[1] Psomiadou et al: alpha-tocopherol content of Greek virgin olive oils in Journal of Agricultural Food and Chemistry – 2000.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten