We hebben op deze plaats al vele malen de zo gezonde stofjes besproken die zich in olijven en olijfolie verstopt hebben. Deze keer is syringinezuur aan de beurt. Deze stof staat ook wel bekend als spuitzuur of als 4-hydroxy-3,5-dimethoxybenzoëzuur.
De naam syringinezuur is afgeleid van Syringa, de botanische naam voor de gewone sering (Syringa vulgaris), een plant uit de olijffamilie (Oleaceae) die ook in ons land in veel tuinen werd en wordt aangeplant vanwege de lilakleurige bloemen en de heerlijke zwoele geur. Syringine is een natuurlijke chemische verbinding die in 1841 voor het eerst werd geïsoleerd uit de bast van de sering. Later bleek dat het in vele andere plantensoorten ook voorkomt. Syringine heeft mogelijk antidiabetische effecten.
Het syringinezuur is een metaboliet (afbraakproduct) van syringine. Intussen is gebleken dat het in behoorlijk wat planten wordt aangemaakt. De grootste concentraties vinden we in olijven (en dus olijfolie), dadels, pompoenen, druiven (en dus in rode wijn) en honing. Kijken we met een wat kritische blik naar deze collectie voedingsmiddelen dan valt onmiddellijk op dat ze allemaal belangrijke onderdelen zijn van het zo gezonde Mediterrane dieet.
Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat syringinezuur positieve effecten op het menselijk lichaam heeft. Het blijkt anti-oxiderende, anti-bacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen te hebben. Bovendien lijkt het een rol te spelen bij de preventie van diabetes, hart- en vaatziekten, beroertes en zelfs kanker[1].
Al die gezondheidsvoordelen kun je eenvoudig bereiken door simpelweg meer olijfolie in je dieet op te nemen. Zorg er wel voor dat je de allerbeste extra virgine olijfolie aanschaft. Veel olijfoliën die in de supermarkt zijn, zijn te oud, zijn vermengd met mindere kwaliteit oliën of zitten in een doorzichtige fles, waardoor de kwaliteit door de invloed van licht snel achteruit zal gaan.
Nee, je biologische extra virgine olijfolie koop je hier. Tegelijkertijd steun je ook nog eens een kleine middenstander, wat ook helpt in deze lastige tijden.
[1] Cheemanapalli et al: Syringic acid (SA) ‒ A Review of Its Occurrence, Biosynthesis, Pharmacological and Industrial Importance in Biomedicine & Pharmacotherapy – 2018. Zie hier.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten