Van ultraviolette straling (UV) in zonlicht en dan vooral UVB (golflengte tussen 290 nm en 320 nm), is aangetoond dat het de belangrijkste factor is bij het ontstaan van huidkanker bij mensen (en andere zoogdieren)[1].
Japanse onderzoekers hebben ontdekt dat het insmeren van je huid met extra virgine olijfolie na zonnebaden het risico op het ontwikkelen van tumoren vermindert of vertraagt[2].
Ik geef direct toe dat het effect slechts werd waargenomen bij genetisch gemodificeerde haarloze muizen, maar het is toch een interessante ontwikkeling.
De onderzoekers plaatsten de kale muizen drie keer per week onder een zonnelamp. Vijf minuten na elke sessie werden enkele muizen ingesmeerd met extra vergine olijfolie. De rest bleef ongeolied. Na 18 weken begonnen de muizen die niet met olijfolie waren behandeld tumoren te krijgen.
Maar bij muizen, die waren ingesmeerd met extra virgine olijfolie, duurde het zes weken langer voordat er enig teken van kanker te bespeuren was. Hun tumoren bleken bovendien kleiner, kwamen minder vaak voor en er was minder DNA-schade aan huidcellen.
Ultraviolette straling activeert namelijk de aanmaak van vrije radicalen, destructieve moleculen die je DNA beschadigen en dat leidt uiteindelijk tot huidkanker. Extra virgine olijfolie is rijk aan antioxidanten, zoals vitamine E en polyfenolen, waarvan wordt gedacht dat ze de schadelijke effecten van ultraviolette straling (UV) kunnen tegengaan[3].
Nee, olijfolie is geen zonnebrandmiddel: het houdt die schadelijke UV-straling niet tegen om de huid binnen te dringen. Het vermindert slechts de negatieve effecten van die straling. Het blijft dus altijd verstandig om je goed in te smeren met een zonnebrandcrème. Beschouw extra virgine olijfolie dus maar als een speciaal soort aftersun.
En vergeet niet dat het positieve effect (voorlopig) slechts bij muizen werd vastgesteld.
Tip: Laat je geen prijzige zonnebrandproducten met een te hoge zonbeschermingsfactor (Sun Protection Factor of SPF) 'aansmeren'. De verschillen zijn namelijk minimaal, zoals uit onderstaand schema blijkt.
Koop je extra virgine Tunesische Terra Delyssa olijfolie hier.
[1] Kraemer: Sunlight and skin cancer: another link revealed in PNAS - 1997
[2] Budiyanto et al: Protective effect of topically applied olive oil against photocarcinogenesis following UVB exposure of mice in Carninogenesis – 2000. Zie hier.
[3] Visioli et al: Free radical-scavenging properties of olive oil polyphenols in Biochemical and Biophysical Research Communications – 1998. Zie hier.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten