Iedereen weet dat de Griekse salade bestaat uit een mix van tomaten, komkommer, paprika, rode ui en olijven, besprenkeld met de nodige extra vergine olijfolie en wat oregano. Tot slot wordt er wat feta over verkruimeld. Simpel, eenvoudig en heel gezond.
In Griekenland zelf zie je deze creatie vaak als horiatiki ('rustieke salade') or therini ('zomersalade') op het menu van restaurants staan.
De Griekse salade: Een korte geschiedenis
Wat niet iedereen weet is dat die Griekse salade eigenlijk geen klassieke salade is. Het is een creatie voor toeristen en toch is het wereldwijd een van de bekendste symbolen van de Griekse keuken geworden.
De salade werd echter pas in de later jaren 60 of vroege jaren 70 van de vorige euw verzonnen in Plaka, een wijk in Athena, gelegen in de schaduw van de Akropolis. In die periode heerste er weer eens een economische crisis en de Griekse regering had besloten een vaste prijs in te stellen voor allerhande groenten en fruit om woekerprijzer tegen te gaan en op die manier de bevolking wat te steunen. Dat betekende tegelijkertijd dat toeristen ook konden berekenen hoeveel een salade hoorde te kosten. Om dat te omzeilen voegden de restaurants feta toe aan die salade en creëerden op die manier een 'nieuwe' Griekse salade. De huidige Griekse salade is dus ontstaan om meer aan toeristen te kunnen verdienen.
Een échte klassieke Griekse salade
Zo'n succes was de 'nieuwe' Griekse salade dat andere écht klassieke salades behoorlijk in de vergetelheid raakten. Tijd om daar wat aan te doen met de Griekse Druif en Feta Salade. Deze eenvoudige salade stamt uit de tijd dat tomaten nog geen gemeengoed in Griekenland waren, al hebben we het recept echter wel ietwat gemoderniseerd.
In Griekeland werd veelal Kefalotyri (en geen feta) gebruikt, maar deze kaassoort is in ons land slechts online bij gespecialiseerde Griekse webshops te bestellen. We nemen dus genoegen met feta.
Ingrediënten:
- 500 gram gemengde salade
- 250 gram groene pitloze druiven
- 250 gram feta
- Zout en peper
- Extra vergine olijfolie
- Sap van een citroen
- Een paar blaadjes basilicum, tijm of oregano.
Bereiding:
- Doe de salade in een kom.
- Voeg de druiven toe.
- Zout en peper naar smaak toevoegen.
- Maak een eenvoudige vinaigrette van extra virgine olijfolie en citroensap. Giet dat over de salade.
- Voeg de gekozen kruiden toe.
- Schaaf of verkruimel na het opdienen de feta over de salade. Blokjes feta mogen natuurlijk ook.

Geen opmerkingen:
Een reactie posten