Vet. Het woord 'vet' zelf roept tegenwoordig direct associaties op met 'negatief' en 'te vermijden'. Maar niet alle vetten zijn slecht voor je, terwijl anderen juist nog slechter zijn dan gedacht. Sommige soorten kunnen zelfs 'goed' zijn voor je gezondheid. Tijd voor een korte uitleg.
Vetten worden momenteel ingedeeld in enkelvoudig onverzadigde vetten, meervoudig onverzadigde vetten (beide: good), verzadigde vetten ( the bad) en transvetten (the ugly)*. Vernoemd naar de Italiaanse film met de oorspronkelijke titel: Il buono, il brutto, il cattivo, maar elders beter bekend als The Good, the Bad and the Ugly.
Alle plantaardige vetten bevatten een wisselende mix van onverzadigde, meervoudig onverzadigde en verzadigde vetten. Deze onverzadigde vetten dragen bij aan het behoud van een normaal cholesterolgehalte in het bloed en hebben daardoor een positief effect op de gezondheid van het hart. Verzadigde en transvetten worden algemeen beschouwd als slechte vetten omdat ze het cholesterolgehalte in het bloed kunnen verhogen. Het is echter niet zo eenvoudig als het klinkt, want verzadigde vetten hebben namlijk ook hun voordelen.
Om de huidige kennis over vetten en cholesterol kort samen te vatten: je moet oppassen dat je niet te veel verzadigd vet en tegelijkertijd niet te weinig onverzadigd vet consumeert. Transvetten vormen een aparte categorie, omdat ze altijd vermeden moeten worden.
Het diagram hierboven toont de geschatte verhouding (in procenten) van verschillende vetten in diverse oliƫn en vetten. Omdat dit natuurlijke producten zijn, kunnen deze verhoudingen aanzienlijk afwijken van het gemiddelde.
Het is duidelijk dat zonnebloemolie en extra vergine olijfolie onmisbaar zijn in elke keuken, terwijl kokosolie op de lange termijn zo schadelijk kan zijn voor je gezondheid dat zelfs het Voedingscentrum het gebruik ervan afraadt.
* In deze context betekent ugly 'zeer slecht'.


Geen opmerkingen:
Een reactie posten