Men wist al langer dat de toevoeging van olijfolie aan groenten de opname van vitamines en antioxidanten kan verbeteren, maar het blijkt dat deze combinatie nog een ander effect heeft: het kan je beschermen tegen een hoge bloeddruk[1].
[Foto: Olive Oil Times] |
Onderzoekers waren ook in staat te bewijzen dat olijfolie en verse olijven zelf ook een bron zijn van zogenaamde nitro-vetzuren. Deze vetzuren beschermen tegen hart- en vaatproblemen en het betekent dat ze het bloeddrukverlagende effect van groenten ook nog eens versterken[3].
[1] Charles et al: Protection from hypertension in mice by the Mediterranean diet is mediated by nitro fatty acid inhibition of solubleepoxide hydrolase in Proceedings of the National Academy of Sciences – 2014
[2] Voedingscentrum: Adviezen nitraat en nitraatrijke groente (Factsheet) – September 2014. Pfd hier.
[3] Fazzari et al: Olives and Olive Oil Are Sources of Electrophilic Fatty Acid Nitroalkenes in PloS One – 2014
Geen opmerkingen:
Een reactie posten