Het Mediterrane dieet bestaat uit een combinatie van granen, groentes, fruit, olijfolie, vis, wijn, noten en zaden. Die noten en zaden zijn wellicht het laatste puzzelstukje in dat zo gezonde dieet en een recent onderzoek onder Spanjaarden leverde op dat zij, die voldoende noten en zaden consumeerden, langer gezond bleven dan zij die dat niet deden[1]. De term Mediterraan dieet werd al in 1960 verzonnen om de resultaten te kunnen verklaren van een epidemiologisch onderzoek, waaruit was gebleken dat – vergeleken met andere landen – binnen Griekse en Italiaanse populaties een lagere sterftekans bestond en een verminderde kans op het krijgen van kanker en hart- en vaatziekten[2].
Er bestaan ondertussen verschillende wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat het volgen van het Mediterrane dieet kan zorgen voor een vertraging van cognitieve achteruitgang (geestelijke aftakeling) en het ontstaan van neurodegeneratieve ziektebeelden (ziekte van Alzheimer en dementie) kan vertragen.
Natuurlijk is het merendeel van deze onderzoeken verricht onder bewoners van landen rondom de Middellandse Zee en dus zouden ook andere zaken, zoals het klimaat of de laisser faire instelling, van invloed kunnen zijn op de uitkomsten.
Maar er zijn ook meerdere onderzoeken bekend van mensen die niet in het Middellandse Zeegebied wonen. Aan het eerste onderzoek namen meer dan 2000 New Yorkers deel en men rapporteerde een lager risico op de ziekte van Alzheimer wanneer men het Mediterrane dieet volgde[3]. Het volgende onderzoek werd verricht onder 1410 bejaarde Fransen en daaruit bleek dat, hoe meer men zich hield aan het Mediterrane dieet, hoe minder men last had van geestelijke aftakeling ofwel neurodegeneratieve achteruitgang[4]. Zelfs in Australië bleken mensen, die zich het Mediterrane dieet lieten smaken, beschermd werden tegen cognitieve achteruitgang. Dit in tegenstelling tot mensen die zich volstoppen met het 'westerse dieet[5].
Koop je extra virgine Tunesische Terra Delyssa olijfolie hier.
[1] Casas et al: The immune protective effect of the Mediterranean diet against chronic low-grade inflammatory diseases in Endocrine, Metabolic and Immune Disorders Drug Targets – 2015
[2] Keys et al: The diet and 15-year death rate in the seven countries study in American Journal of Epidemiology – 1986
[3] Scarmeas et al: Mediterranean Diet and Risk for Alzheimer’s Disease in Annals of Neurology – 2011
[4] Féart et al: Adherence to a Mediterranean diet, cognitive decline, and risk of dementia in JAMA – 2009
[5] Gardener et al: Dietary patterns and cognitive decline in an Australian study of ageing in Molecular Psychology – 2015
Geen opmerkingen:
Een reactie posten