Olijfolie en Depressie [2]

Er komt steeds meer bewijs beschikbaar dat – in ieder geval in een deel van de patiënten – depressies mede het gevolg zijn van chronische sub-klinische ontstekingen in het lichaam[1]. Een sub-klinische ontsteking is een ontstekingsreactie die nog geen duidelijke lichamelijke reacties oplevert, maar toch een meetbare verhoging van de ontstekingswaarden doet ontstaan.

Daarom denken onderzoekers dat het wellicht een idee is om ontstekingsremmers in te zetten tegen depressieve gevoelens. De resultaten van de eerste wetenschappelijke onderzoeken lijken inderdaad aan te tonen dat een ontstekingsremmer als ibufrofen werkzaam lijkt te zijn tegen depressies[2]. Weliswaar was dát onderzoek uitgevoerd in muizen, maar je moet toch ergens beginnen om je theorie te onderzoeken. Ibuprofen is een zogenaamde non-steroid anti-inflammatory drug (NSAID), normaal ingenomen om pijn, koorts en ontstekingen te behandelen.
Maar er bestond al onderzoek dat aantoonde dat extra virgine olijfolie stofjes, zoals oleocanthal en oleuropein, bevat. Olijfolie bevat zoveel oleocanthal dat het consumeren van slechts 50 gram per dag van een goede olijfolie gelijk staat aan een tiende van een ibuprofen dosis voor volwassenen[3]. Die hoeveelheid is gelijk aan ongeveer 3.5 eetlepels.

Met andere woorden: je wordt niet alleen blij van het regelmatig consumeren van een heerlijk Mediterraan gerecht, maar de olijfolie zelf heeft dus anti-depressieve effecten.

[1] Baune: Are Non-steroidal Anti-Inflammatory Drugs Clinically Suitable for the Treatment of Symptoms in Depression-Associated Inflammation? in Current Topics in Behavioural Biosciences – 2016
[2] Saleh et al: Ibuprofen suppresses depressive like behavior induced by BCG inoculation in mice: role of nitric oxide and prostaglandin in Pharmacology, Biochemistry and Behavior – 2014
[3] Beauchamp et al: Phytochemistry: ibuprofen-like activity in extra-virgin olive oil in Nature – 2005

Geen opmerkingen:

Een reactie posten