Wilde olijfstekjes vrij van Xylella

Een Italiaanse coöperatie meldde onlangs dat men een tiental stekjes van wilde olijfbomen in hun boomgaarden had ontdekt die vrij waren van het gevreesde olive quick decline syndrome een plantenziekte die veroorzaakt wordt door Xylella fastidiosa, een bacterie die het voornamelijk nog gemunt heeft op olijfbomen.
Deze bacterievrije en dus gezonde stekjes werden aangetroffen in boomgaarden die ernstig getroffen waren door de bacterie. De boomgaarden lagen in het epicentrum van het gebied dat het meest te lijden heeft: de provincie Salento in het uiterste zuidoosten van het land.

De stekjes werden in de afgelopen maanden voortdurend getest door onderzoekers van het Consiglio Nazionale delle Ricerche (National Research Council in Bari. Ze bleken en bleven vrij van de Xylella-bacterie, in tegenstelling tot hun 'getemde' soortgenoten die om hen heen groeien.

Er wordt gehoopt dat de olijfgaarden in Salento een natuurlijke genetische oplossing voor het probleem hebben gevonden en dat het mogelijk is om de bacterie uit te bannen uit deze zo arme regio.

Het blijkt dat de wilde olijfbomen nog een extreme genetische variabiliteit hebben. Daaronder zijn rassen die van de locale olijfcultivars afstammen, waaronder de Ogliarola en de Cellina di Nardò. Deze zijn uitzonderlijk hard getroffen door de uitbraak van Xylella.
Het volledig 'ombouwen' van de olijfboomgaarden naar de bestendige rassen gaat echter tijd kosten. Veel tijd. Ik vraag me af of de Italianen deze tijd gegund wordt omdat de Xylella-bacterie ook nog eens eenvoudig kan overspringen op die andere inkomstenbron: druiven. Dan heet het ziektebeeld plots Pierce's disease (PD).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten