Ouder worden met olijfolie?

Op het eiland Ikaria, de mythische woonplaats van Icarus, wiens vleugels smolten toen hij te dicht richting de zon vloog, wonen slechts 8,000 Grieken. Eén op de drie bewoners wordt ouder dan 90 jaar, terwijl veel van hen ook nog eens gemakkelijk de 100 halen.

Maar niet alleen leven de Ikarianen langer, ze zijn ook nog eens in het bezit van een goede gezondheid en sterven uiteindelijk op de natuurlijke manier van ouderdom[1].
Het geheim van Ikaria is eindelijk ontdekt. Matige dagelijkse beweging, af en toe een middagdutje, leven in een zorgzame gemeenschap en je niet druk maken over tijd of tijdsdruk. Maar het meest belangrijke onderdeel is het dieet van Ikaria: veel groente en veel Griekse olijfolie.

Bijna alle olijfboomgaarden op Ikaria zijn ontstaan als gevolg van het enten van wilde olijfbomen die daar al sinds de tijd van de oude Grieken groeiden. Het betekent dat die bomen niet een uitbundige olijvenoogst opleveren. De productie is maar klein en de locale bewoners hebben dus maar weinig over aan het einde van het seizoen.

De olijvenoogst is een belangrijke seizoensgebonden activiteit van een typische Ikariaanse huishouding. Zij die geen eigen olijfbomen hebben gaan diegenen, die ze wel hebben, helpen. In plaats van geld krijgen ze een deel van de opbrengst. Aggelos Politis, eigenaar van een locale olijfpers, vertelde dat alle locale producenten veel zorg besteden aan hun olijven want de olijfolie moet ook hun eigen familie voeden en gezond houden.

De honderdjarigen van Ikaria zijn zich heel bewust van het effect van olijfolie op hun leven. Jij weet het nu ook.

[1] Georgiopoulos et al: Arterial aging mediates the effect of TNF-a and ACE polymorphisms on mental health in elderly individuals. Insights from IKARIA study in Monthly Journal of the Association of Physicians - 2017  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten