Olijfolie, omega-3-verzuren en bacteriën

Een recent onderzoek lijkt er op te wijzen dat omega-3-verzuren, die 'verstopt' zitten in extra virgine olijfolie, vette vis en walnoten, bepaalde bacteriën kunnen neutraliseren[1]. Het gaat dan voorlopig alleen om een bacteriesoort, de Listeria monocytogenes, die listeriosis kan veroorzaken. Listeriosis kan leiden tot een soms dodelijke hersenvliesontsteking of hersenontsteking.
Omega-3-verzuren bestrijden deze bacterie doordat het bepaalde genen deactiveert. De bacterie gaat niet dood, maar er worden slechts enkele genen uitgeschakeld. Het bijzondere is dat dit gebeurt zonder dat er resistentie tegen medicijnen optreedt. Bij het onderzoek bleek dat de omega-3-verzuren maar een half uur nodig hadden om die bacteriën te neutraliseren.

“het is interessant dat volkomen natuurlijke, volstrekt ongevaarlijk en zelfs gezonde vetzuren toegepast kunnen worden om gevaarlijke bacteriën in het gareel te houden,” verklaart professor Birgitte Kallipolitis. “Op de lange termijn kan dit zelfs leiden tot nieuwe behandelingsmethodes. Niet alleen tegen Listeria, maar ook tegen andere gevaarlijke bacteriën die nu al resistent geworden zijn tegen antibiotica.”
Listeriosis ontstaat door voedselvergiftiging. Bronnen van een listeriabesmetting zijn vaak ongepasteuriseerde melk, zachte kaasjes en voorverpakt vlees. In de Verenigde Staten worden er jaarlijks 1,600 gevallen van vergiftiging gemeld. Daarvan overlijden er uiteindelijk 260.

“Bacteriën ontwikkelen resistentie tegen aanvallen en vaak resulteert dat in nog grotere problemen, zei Birgitte Kallipolitis. “Het is misschien een veel betere strategie om ze te laten leven, maar hun vermogen om ziekte te veroorzaken te neutraliseren.”

En daar ben ik het helemaal mee eens.

[1] Sternkopf Lillebæk et al: Antimicrobial medium- and long-chain free fatty acids prevent PrfA-dependent activation of virulence genes in Listeria monocytogenes in Research in Microbiology – 2017

Geen opmerkingen:

Een reactie posten