Verschillende onderzoeken hebben al veel eerder en veel vaker aangetoond dat het vervangen van (voedingsmiddelen met) verzadigde vetten door (voedingsmiddelen met) onverzadigde vetten goed is voor je hart en vaatstelsel.
Maar de wetenschap wil altijd een stapje verder en onderzoekers vroegen zich af of er verschil zou kunnen zijn in de gezondheidseffecten van het consumeren van meervoudig onverzadigde vetzuren (PUFA's) en enkelvoudig onverzadigde vetzuren (MUFA's)
Er werd een gerandomiseerd onderzoek opgestart dat drie maanden duurde en waarbij de deelnemers afgemeten maaltijden kregen voorgeschoteld om te bekijken wat voor effecten maaltijden, klaargemaakt met meervoudig onverzadigde vetzuren en die klaargemaakt met enkelvoudig onverzadigde vetzuren, hadden op lichaamsgewicht en cardiometabolische profielen[1].
Aan het onderzoek deden 90 vrijwilligers mee die willekeurig in drie groepen werden verdeeld: 30 van hen kregen soja-olie, rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren, 30 van hen kregen olijfolie, rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren, en 30 van hem kregen camellia zaad olie (uit thee), ook rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Omdat het onderzoek in China plaatsvond, werd gebruik gemaakt van in dat land gangbare soorten bakolie.
Van de deelnemers werd verwacht dat ze alleen de maaltijden opaten die ze bij de lunch en diner kregen voorgeschoteld, terwijl ze bakolie 's ochtends moesten vermijden.
Lichaamsgewicht en cardiovasculaire profielen werden gemeten aan het begin van het onderzoek, halverwege en aan het eind van de drie maanden. De onderzoekers vonden geen belangrijke verschillen tijdens het meten van het lichaamsgewicht.
De groep die olijfolie had gebruikt om in te wokken vertoonde een kleine verhoging van het HDL-cholesterol, terwijl de groep die soja-olie had gebruikt een kleine verlaging liet zien van aspartate aminotransferase (AST), een enzym dat in de lever wordt aangemaakt. Hoe hoger het niveau, hoe meer de lever beschadigd is.
De onderzoekers trokken de conclusie dat een dieet met olijfolie de meest positieve effecten had op de cardiovasculaire profielen van de deelnemers van het onderzoek.
Deze resultaten tonen opnieuw aan dat het consumeren van extra virgine olijfolie behoorlijke positieve gezondheidseffecten heeft.
Koop snel je extra virgine Tunesische Terra Delyssa olijfolie hier.
[1] Min-Yu Wu et al: Effects of n-6 PUFA-rich soybean oil, MUFA-rich olive oil and camellia seed oil on weight and cardiometabolic profiles among Chinese women: a 3-month double-blind randomized controlled-feeding trial in Food and Function - 2022
Geen opmerkingen:
Een reactie posten