Magdalena's met sinaasappel en olijfolie

Magdalena's zijn een soort Spaanse muffins met citroen of sinaasappel en extra vergine olijfolie die je in bakkerijen door heel Spanje kunt vinden. Ze zijn ook gemakkelijk thuis te maken, met slechts een paar ingrediënten. Ze hebben een heerlijke delicate smaak en zijn perfect om op een later moment nog even op te warmen en naast de koffie te presenteren.
[Magdalena's]

Magdalena's zijn ook perfect als tussendoortje als je trek hebt in iets zoets, gecombineerd met de citrusachtige toets van sinaasappel (of citroen).

Zijn Spaanse magdalena's hetzelfde als Franse madeleines?
Sommige mensen claimen dat magdalena's simpelweg de Spaanse versie van de Franse madeleines zijn, maar dan in de vorm van een muffin. Uiteraard zijn de namen van beide baksels afgeleid van Maria Magdalena, al weet niemand waarom.
[Madeleines]

Ze hebben ook een paar belangrijke verschillen, en dan bedoel ik niet alleen de vorm. Ten eerste worden Magdalena's meestal gemaakt met olijfolie in plaats van boter, en ten tweede bevatten ze meer rijsmiddel dan de madeleines. De combinatie van een relatief hoog percentage eieren en rijsmiddel geeft deze kleine hapjes een heerlijke smaak.

Ingrediënten:
- 4 eieren
- 180 gram suiker
- Sap van één sinaasappel
- 220 gram bloem
-100 ml extra vergine olijfolie
- 100 gram citroenyoghurt
- 15 gram bakpoeder
- Een snufje zout

Bereiding:
- Doe alle natte ingrediënten (eieren, sinaasappelsap, citroenyoghurt en extra vergine olijfolie) in een mengkom. Meng deze ingrediënten goed door.
- Voeg, zodra alles goed gemengd is, de droge ingrediënten toe (suiker, gezeefde bloem, een snufje zout en bakpoeder). Meng met een elektrische mixer alle ingrediënten tot een glad, klontvrij beslag.
- Laat het beslag 10 minuten rusten om op te stijven.
- Doe het beslag in papieren bakvormpjes of siliconen muffinvormpjes die geschikt zijn om te bakken.
- Plaats de vormpjes in een tot 180oC voorverwarmde over. Laat de Magdalena's 20 minuten bakken en controleer met een satéprikker of ze klaar zijn (de prikker moet er schoon uitkomen).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten