Paprika's onder de olie (Peperoni sott'olio)

In de zomermaanden zijn paprika's een stuk goedkoper omdat geen warmte hoeft te worden verbruikt om ze te laten groeien. Als gevolg daarvan zijn ze in de winterperiode een stuk prijziger en zul je jezelf misschien eens afvragen waarom je in de periode, waarin paprika's aantrekkelijk geprijsd waren, niet wat extra in je vriezer hebt gestopt. Misschien heb je simpelweg niet zoveel ruimte in je vriesvak.
Maar de Italianen hebben de oplossing. Nog niet zo lang geleden had men tot voor kort in grote delen van Italië niet de beschikking over vriezers of koelkasten met een vriesvak. Zij moesten dus andere methodes verzinnen om in de wintermaanden toch voldoende groenten en fruit te kunnen eten. Iedereen moet immers de zo noodzakelijke vitamines en mineralen binnenkrijgen om gezond te blijven.

Sott'olio ('onder de olie')
In Italië kent men een bewaarmethode die als sott'olio ('onder de olie') bekend staat. Ook paprika's in (of onder) olijfolie zijn een smakelijke manier om ook tijdens de herfst- en wintermaanden van deze heerlijke en gezonde zomergroente te kunnen genieten.

In ons land kunnen we paprika's in het vriesvak bewaren, maar ze nemen daar nogal wat ruimte in. Bovendien kunnen wij ons voorstellen dat het inmaken van paprika's een leuke hobby kan worden. Een pot peperoni sott’olio is, bijvoorbeeld, als verjaardagscadeau altijd een uniek (en gezond) geschenk.

Er bestaan nogal wat recepten voor paprika's onder de olie. Die waarin de minste ingrediënten nodig zijn is waarschijnlijk de meeste authentieke variant.

Ingrediënten:
- een kilo paprika's
- een teentje knoflook, fijngesneden
- zout naar smaak
- extra vergine olijfolie

Bereiding:
- Spoel de paprika’s af, dep ze droog en plaats ze 30 minuten in de oven op 220°C.
- Verwijder de kern, de zaden en de witte zaadlijsten. Snijd de paprika's in plakjes van ongeveer twee centimeter breed.
- Neem een superschone of zelfs steriele weckpot.
- Doe een paar eetlepels extra vergine olijfolie en het fijngesneden teentje knoflook op de bodem van de pot. Vul de pot met stevig aangedrukte lagen paprika tot je twee centimeter van de rand van de pot bent. - Zout naar smaak toevoegen.
- Vul de pot met zoveel olijfolie als nodig is om de paprika's goed te bedekken.
- De paprika's onder de olie (Peperoni sott’olio) zijn maximaal zes maanden houdbaar en vormen een heerlijk bijgerecht of voorgerecht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten