Kerkennaisesaus

Rondom de Middellandse Zee bestaan bijna ontelbare sauzen. Sommige sauzen dragen zelfs de naam van het land, eiland, streek of stad waar ze (naar verluidt) vandaan komen. Zo is er een Sauce Espagnole ('Spaanse saus'). Ook de salsa mahonesa, die muteerde tot 'onze' mayonaise, heeft een geografische herkomst: Mahón, de hoofdstad van het Spaanse eiland Menorca.

Wikipedia, waarvan we inmiddels denken dat het alwetend is, vermeldt er hier een groot aantal. Eentje is echter aan de aandacht ontsnapt: de Sauce Kerkennaise (of Kerkennah-saus).
De Kerkennaisesaus is vernoemd naar de Kerkennah-eilanden, een eilandengroep voor de oostkust van Tunesië. De twee grootste eilanden zijn Chergui (afgeleid van šarqiyy 'oostelijk') en Gharbi (afgeleid van arabiyy 'Arabisch'). Het klimaat is er erg warm en droog, terwijl een sterke, hete wind vanaf het vasteland, de Gharbi, geen vocht aanvoert. Het resultaat is een woestijnachtig landschap waar maar weinig kan groeien. De verarmde bevolking leeft voornamelijk van de visserij, aangevuld met de nog beperkte inkomsten uit het toerisme.

Garnalen zorgen vaak voor een gezellig samenzijn voor de bevolking van de Kerkennah-eilanden. Een heerlijke lokale saus, de Kerkennaisesaus, past perfect bij die garnalen. Natuurlijk zijn zowel de saus als het recept hier te lande onbekend, maar dat wil niet zeggen dat deze saus de smaak van een Hollandse garnaal niet kan opfleuren.
Het internet staat echter vol met recepten die veel te uitgebreid zijn en absoluut niet gebruikt worden op de Kerkennah-eilanden. Sommige van deze recepten vereisen zelfs dat je een habaneropeper aan de saus zou moeten toevoegen. Ik kan de lezer geruststellen: er groeien geen chilipepers op de Kerkennah-eilanden.

Ingrediënten:
– 7 verse tomaten (zo klein mogelijk gesneden)
– 3 eetlepels extra vergine olijfolie
- een teentje knoflook (fijngehakt)
– een theelepel komijn
- Zout en peper naar smaak

Bereiding:
- Meng alle ingrediënten in een kom en laat deze minstens een uur in de koelkast staan zodat de ingrediënten goed kunnen mengen.
- Besprenkel de saus vlak voor het serveren met flink wat extra vierge olijfolie ter decoratie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten