We kennen groene olijven en we kennen zwarte olijven. Wanneer men olijven lang genoeg aan de boom laat hangen zullen ze afrijpen en zal hun kleur op een natuurlijke manier veranderen van groen tot donker roodachtig bruin of donkerpaarsig zwart. De eindkleur is afhankelijk van de variëteit van de aangeplante olijf. Laat je ze te lang hangen, dan worden de olijven zacht en ligt het rottingsproces op de loer. Het is dus de kunst om olijven op precies het juiste moment te oogsten.
Maar in deze haastige wereld moet alles sneller, want dat levert geld op. Veel producenten van olijven willen of kunnen niet op dat juiste moment wachten en hebben een list verzonnen: ze oogsten de olijven als ze nog steeds stevig en groen zijn en geven ze daarna kunstmatig een kleurtje. Groene olijven worden in bad gedaan waarin ferrogluconaat (E579) is opgelost. Door het ijzer 'roest' de olijf en krijgt een mooie uniforme zwarte kleur, zelfs donkerder dan de natuur het ooit voor elkaar zou kunnen krijgen.
Voor het kleuren van een kilo olijven is slechts 15 milligram ferrogluconaat nodig. Ferrogluconaat is een vorm van ijzer die het lichaam makkelijk kan opnemen. Het is zelfs nodig voor de rode bloedcellen. Je huisarts kan het daarom voorschrijven bij bloedarmoede door ijzertekort, bijvoorbeeld door bloedverlies of door zwangerschap.
Maar waar het om gaat is dat je de natuur niet zijn gang laat gaan. Een zwartgekleurd velletje betekent nog niet dat de olijf zelf ook precies goed smaakt. Daarom is het zo'n verfrissend gevoel dat het merendeel van de Tunesisische en Griekse olijven hun donkere kleur hebben gekregen doordat deze boeren nog steeds hun werk op een traditionele wijze doen met liefde voor de natuur. Die laat zich immers niet haasten.
Had ik trouwens al verteld dat het grootste deel van de Spaanse groene olijven, die vooral in de supermarkt worden verkocht, tegenwoordig ook cosmetisch worden getint? Hun frisse groene kleur is veel te vaak het gevolg van een bad met het groene pigment chlorophyl (E140), dat op grote schaal uit brandnetels en gras wordt gewonnen.
Ons advies is: Pak een glas wijn en wacht rustig af tot de natuur zijn creaties heeft vervolmaakt. Onthaast.
Koop uiteraard wél snel je extra virgine Tunesische Terra Delyssa olijfolie hier.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten