Olijfolie & Meer
Olijven en Verbascoside
›
Verbascoside is een afgeleide van de op deze plaats al eerder besproken hydroxytyrosol . Het stofje komt voor in alle leden van lipbloemenfa...
Dakos (of Ntakos)
›
Dakos is de ietwat vereenvoudigde naam van Ntakos (ντάκος) . Het is een traditionele Grieks gerechtje dat zijn oorsprong op het eiland Kret...
Olijfolie en PAK's
›
Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen, afgekort tot PAK’s, zijn een groep stoffen die ontstaan door onvolledige verbranding van organis...
Olijfolie en Vitamine K
›
Vitamine K is een vetoplosbare vitamine. Het is nodig voor een goede bloedstolling, vandaar ook zijn afkorting: In het Duits betekent koagul...
Ansjovis onder pesto (Acciughe sotto pesto)
›
In Nederland eten we vooral haring. In Zuid-Europa weet men het kleinere familielid, de ansjovis, te waarderen. Deze vissoort wordt vaak geb...
Olijfolie en Oliezuur
›
Een te hoog LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten en kan leiden tot hart- en vaatziekten. Om de kans op hart- en vaatziekten te ve...
Roomijs met olijfolie en zeezout
›
Het klinkt misschien vreemd, maar roomijs met een paar druppels extra virgine olijfolie en een paar vlokken zeezout levert een perfecte sma...
The Great Frost en olijfolie
›
Misschien herinner je het nog wel van je geschiedenislessen: de kleine ijstijd . Dat was een periode van koude winters en koele zomers die b...
De Gezusters
›
De Gezusters (mijn vertaling) worden ook wel de olijfbomen van Noach genoemd en zijn een kleine olijfboomgaard in Libanese dorp Bechealeh. ...
[Review] Vallée des Baux Olijfolie
›
In Frankrijk bestaan nog vele kleine olijfgaarden die unieke olijfolie produceren. Eentje daarvan is Moulin Jean-Marie Cornille in Maussane-...
[Recensie] Aljeta Olijfolie
›
Als je, zoals ik, veelvuldig extra virgine olijfoliën uit verschillende landen in het zuiden van Europa uitgeprobeerd hebt, dan kun je soms ...
Olijfolie was nog nooit zo duur
›
Nooit eerder deed olijfolie haar bijnaam ‘vloeibaar goud’ meer eer aan dan in 2023. Nu al betaal je in de supermarkt minimaal 20 procent mee...
Olijfolie en Pelargonidine
›
Pelargonidine is een anthocyanidine en een pigment met een karakteristieke oranje kleur. Het wordt zelfs toegepast als kleurstof in voedsel....
Olijfolie, Dementie en AI
›
Met behulp van een machine learning-algoritme hebben onderzoekers een tiental verbindingen in extra vierge olijfolie geïdentificeerd die mog...
Wilde olijf
›
De wilde olijf (Olea oleaster) wordt door de meeste botanici beschouwd als ofwel een geldige soort ofwel een ondersoort van de gecultiveerd...
Ladolemono (Griekse olijfolie en citroen dressing)
›
De Grieken houden van eenvoud. Dat blijkt uit hun gerechten, maar ook uit de Griekse taal. Letterlijk vertaald is ladolemono een samentrekki...
Worst onder de olie (Salsiccia sott'olio)
›
Stel dat je zojuist een verjaardag achter de rug hebt. Dat kan, toch? Na zo'n heugelijke dag ga je opruimen en wat blijkt? Je hebt veel ...
Thousand Island Dressing
›
Thousand Island dressing is een Amerikaanse dressing voor salades. Deze dressing bestaat traditioneel uit mayonaise , aangevuld met zoveel m...
Olijfolie en Rutine
›
We beginnen deze keer maar even met wat chemie: Rutine staat ook bekend als rutoside, quercetin-3-O-rutinoside of sophorine. Het is een glyc...
Olijfolie en Dementie
›
Volgens een nieuwe studie kan de consumptie van olijfolie het risico op overlijden door dementie verminderen. Dementie omvat een reeks aando...
Olijfolie en Huidkanker
›
Van ultraviolette straling (UV) in zonlicht en dan vooral UVB (golflengte tussen 290 nm en 320 nm), is aangetoond dat het de belangrijkste f...
Een bijzondere olijf: Hojiblanca
›
De Hojiblanca wordt overal in Spanje aangeplant en dat heeft een reden: deze cultivar levert knoeperts van olijven op die wel vijf gram kunn...
Een bijzondere olijf: Picholine Marocaine
›
De Picholine Marocaine is een traditionele olijfvariëteit die zijn thuishaven in Marokko heeft. Zoals zo veel olijven heeft ook deze bijna e...
Olijfblad en Malaria
›
Wereldwijd is malaria nog steeds een groot probleem. Geen enkel medicijn beschermt tegen of doodt alle parasieten in het lichaam, waardoor j...
Olijfolie en Syringinezuur
›
We hebben op deze plaats al vele malen de zo gezonde stofjes besproken die zich in olijven en olijfolie verstopt hebben. Deze keer is syrin...
Het Parthenon en olijfolie
›
Iedereen, die ooit in de Griekse hoofdstad Athene is geweest, heeft zonder enige twijfel met bewondering naar de Akropolis opgekeken. Die Ak...
Pangrattato
›
Bij pasta hoort pesto en Parmezaanze kaas. Ooit was dit een gerecht voor alle Italianen. Van rijk tot arm, allemaal aten ze deze eenvoudig ...
›
Homepage
Internetversie tonen