Olijfolie & Meer

Condiglione: Het Italiaanse neefje van de Salade Niçoise

›
Grenzen betekenen weinig voor eten. Of voor mensen die er dichtbij wonen. In veel grensstreken overlappen families en tradities elkaar, net ...

Vetten: the good, the bad and the ugly

›
Vet. Het woord 'vet' zelf roept tegenwoordig direct associaties op met 'negatief' en 'te vermijden'. Maar niet alle ...

Salade caprese met aardbeien

›
De wereldwijd bekende Salade caprese is niet eens zo heel oud. Deze salade dateert waarschijnlijk uit 1924, toen de Italiaanse dichter Filip...

Oosterse komkommersalade op TikTok

›
De meeste ouderen onder ons zien TikTok, een Chinees platform waar je korte filmpjes kunt plaatsen, als een instument van de duivel. Veel ch...

Italiaanse bessendressing

›
Nee, dit is geen dressing voor op je zomerfruit, maar een spectaculaire dressing, waarin bessen de hoofdrol spelen. Het is een heerlijke zom...

Bulgaarse salade

›
De Bulgaarse salade (of Šopska salata ) is, net als de Griekse salade en de Salade caprese, een redelijk moderne uitvinding. Het recept vo...

Zwarte olijven uit de oven

›
Gebakken zwarte olijven (Olive nero al forno) is een typisch gerecht dat vooral in Zuid-Italië op grote schaal wordt bereid. Ze worden gese...

Olijfolie en je Cholesterolwaarden

›
We weten het natuurlijk al langer dan vandaag dat extra vergine olijfolie een positief effect op je hartgezondheid heeft. Maar, zoals een aa...

Toum (of Libanese knoflooksaus)

›
Toum is een Libanese knoflooksaus die verwant is aan diverse andere sauzen in de landen rond de Middellandse Zee. Je kent waarschijnlijk wel...

Salade caprese met mango

›
Zoals we op deze plaats al vaker hebben opgemerkt, is de Salade caprese (nog) geen echte klassieker, maar een relatief jonge uitvinding. Dez...

Salade caprese met rode biet

›
Niet iedereen heeft zin in verse salades tijdens de donkere en wat sombere wintermaanden. Maar salades zijn gezond en passen in de meeste di...

Maak je eigen tapenade

›
Tegenwoordig kun je in elke supermarkt bakjes industrieel gemaakte tapenade kopen. Het smaakt niet slecht, dat moet ik stiekem een beetje to...

Griekse druiven- en fetasalade

›
Iedereen weet dat de Griekse salade bestaat uit een mix van tomaten, komkommer, paprika, rode ui en olijven, besprenkeld met de nodige extra...

Paprika's onder de olie (Peperoni sott'olio)

›
In de zomermaanden zijn paprika's een stuk goedkoper omdat geen warmte hoeft te worden verbruikt om ze te laten groeien. Als gevolg daar...

Een onbekend bijgerecht uit de Balkan: Ajvar

›
De landen in de Balkan hebben veel te lang onder een communistisch bewind geleden en daardoor zijn hun nationale keukens van de regio voor N...

De Reis van de Tulband

›
De geur van een versgebakken tulband die zich door de keuken verspreidt. Misschien dat het je terug doet denken aan vroeger, omdat zelf bakk...

Salade met Peer, Noten en Gorgonzola

›
I. Gorgonzola Gorgonzola is een zachte blauwaderkaas van Italiaanse origine. Liefhebbers zweren bij deze (ooit) lokale specialiteit, terwi...

Salade Caprese (of Insalata Caprese)

›
Ik neem aan dat iedereen wel de beroemdste salade van Italië wel kent: de Insalata Caprese ofwel de Salade Caprese. Zoals de naam al aangeef...

Tomates à la Monegasque

›
Tomates à la Monegasque ('tomaten op de manier van Monaco') is een traditioneel gerecht uit Monaco. Dit voorgerecht behoort tot de M...

Hoe gezond is extra vergine olijfolie?

›
Er wordt wereldwijd veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de gezondheidvoordelen van het zogenaamde Mediterane voedingspatroon. Veel o...

Ultrabewerkt voedsel vs. Mediterraan voedingspatroon

›
Volgens een recente studie, uitgebracht door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), is ultrabewerkt voedsel (UPF) jaarlijks verantwoordelijk...

Aardappelsalade met forel en bleekselderij

›
Deze keer presenteren wij een heerlijke maaltijdsalade met forel en bleekselderij. Afgemaakt met kappertjes , mierikswortel en verse kruide...

Spaghetti Aglio e Olio

›
Wie kent niet de bekende spaghetti Bolognese, de pasta met een saus van gehakt en tomaten. De Bolognese saus, in het Italiaans ragú genoemd...

Xaxiq en Tzatziki

›
Xaxiq is de Albanese versie van de overbekende Griekse tzatziki . Overigens wordt de term 'xaxiq' in Albanië zelf nauwelijks gebru...

Olijfolie, Acetylcholinesterase en Dementie

›
We kunnen ons voorstellen dat je nog nooit gehoord hebt van acetylcholinesterase, gewoonlijk afgekort tot AchE. Welnu, die acetylcholines...
›
Homepage
Internetversie tonen
Mogelijk gemaakt door Blogger.