De Ladoelia (Λαδοελια) is eigenlijk de enige cultivar die inheems is op Cyprus en op grote schaal verbouwd wordt. Dit olijvenras wordt voornamelijk gebruikt voor de productie kleine zwarte tafelolijven en uiteraard de smaakvolle olijfolie. Je zult de olijfolie niet in Cypriotische winkels of zelfs in het buitenland aantreffen, want de kostbare en kostelijke olie wordt slechts aan familieleden en vrienden verkocht. De naam Ladoelia zegt het eigenlijk al: het betekent 'locaal'. Het is dus de locale olijf.
Uit archeologisch onderzoek is gebleken dat olijfbomen al rond het jaar 2,100 vChr werden geplant. In de Middeleeuwen waren olijfbomen het meest voorkomende gewas op Cyprus, het resultaat van de intense zomerhitte op het eiland. Niet veel andere gewassen konden in die hoge temperaturen gedijen. Pas in de 19de eeuw – toen de Britten het eiland in bezit hadden genomen – werd er werk gemaakt om de productie te professionaliseren en daardoor die productie te verhogen. Nog steeds bestaan op Cyprus uitgestrekte bossen van wilde olijfbomen.
Na onderzoek bleek de Ladoelia een variabele mix van enkele andere locale rassen[1]. Hij heeft zich in de loop der millennia op een natuurlijke manier weten aan te passen aan het locale klimaat. Een probleem is dat dit ras maar om het jaar olijven oplevert.
[1] Gregoriou; Genetic diversity and evaluation of thirty-one clones of the Local or Ladoelia olive variety in Cyprus in Proceedings Second International Seminar Olivebioteq – 2006
Geen opmerkingen:
Een reactie posten