Het parfum van Cleopatra?

Dat vrouwen een lekker geurtje wel kunnen waarderen is niets nieuws. Al in het oude Egypte werden hoogwaardige parfums geproduceerd, al diende deze ook enkele meer mondaine problemen te bestrijden. Persoonlijke hygiëne was iets dat in gebieden waar water schaars was een lastig onderwerp en daardoor hadden mensen soms wat ongewenste lichaamsgeurtjes. Ook had het nut om een parfum te dragen om de altijd agressieve insecten te weren.
Natuurlijk is het precieze recept van parfums in het Egypte ten tijde van de farao's verloren gegaan, maar een ontdekking door archeologen nabij de oude Egyptische stad Thmuis, het huidige Tell-El Timai, heeft een inkijkje gegeven in de parfums van meer dan 6000 jaar geleden. Daar vond men ovens, waarin amfora en parfumflesjes in grote hoeveelheden werden geproduceerd[1]. Deze werden geëxporteerd naar, onder andere, het klassieke Griekenland. In enkele van deze amfora ontdekten de onderzoekers ingedroogde resten van oeroud parfum. Door middel van moderne spectografische analyses kon men vaststellen welke stofjes in die resten verstopt zaten.

Die onderzoekers namen vervolgens contact op met experts in oud-Egyptische parfums, Dora Goldsmith en Sean Coughlin, die een parfum wisten te creëren op basis van de resultaten van het bovenstaande onderzoek plus oud-Griekse recepturen[2].

Hun onderzoek bracht aan het licht dat olijfolie de basis vormde van de parfums. Daaraan werden geurige kruiden en specerijen, zoals mirre, kardemom en kaneel, toegevoegd. De olijfolie zorgde er voor dat de toenmalige parfums een dikkere consistentie hadden dan de tegenwoordige versies, maar de heerlijke, zware geur bleef daardoor wel dagenlang hangen.

Uiteraard riepen de krantenkoppen direct dat het parfum van Cleopatra herontdekt was, maar juist dát is natuurlijk nooit met zekerheid te zeggen.

Koop je extra virgine Tunesische Terra Delyssa olijfolie hier.

[1] Hudson et al: Importing Clay for Local Pottery Production in the 4th Century b.c. at Tell el-Timai, Egypt in Journal of Field Archaeology - 2018
[2] University of Hawaií News: Cleopatra's ancient parfume recreated - 30 juni 2019. Zie hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten