Misschien weet je het (nog), maar Israël bestond ooit voor het grootste deel uit een troosteloze, dorre woestijn. Het Joods Nationaal Fonds (JNF) had een idee: laat mensen een boom adopteren. Dat idee is aangeslagen, want sinds 1902 zijn er in Israël meer dan 260 miljoen bomen geplant en is 110.000 hectare bos aangelegd. Dat is goed voor het klimaat en voor het welzijn van de bewoners.
Het kan echter nog beter.
In de Zuid-Spaanse provincie Andalucia heersen ongeveer dezelfde klimatologische omstandigheden als in Israël met de heetste en droogste zomers van Spanje. Zover het oog reikt is het landschap gevuld met eeuwenoude olijfbomen. De oudste zijn nog geplant door de Moorse overheersers, waarvan de laatsten pas in het jaar 1492 uit Spanje werden verdreven.
Om die oeroude olijfbomen te beschermen heeft Flor y Sabor ('Bloem & Smaak') een adoptieplan opgesteld. Voor €112 per jaar adopteer je een boom met een uniek nummer uit een eeuwenoude boomgaard. Als 'adoptieouder’ krijg je eens per jaar acht halveliterblikken van de oogst thuisbezorgd. Dat is vier liter perfecte extra virgine biologisch gecertificeerde olijfolie van de eerste koude persing. Bovendien steun je de Spaanse boeren financieel, want echt rijk kun je van een olijfboomgaard niet worden. Het is vooral de liefde voor de olijf en de olijfolie die hen de traditie van hun voorouders voort doet zetten.
Door hun duurzame werkwijze, die ver weg staat van massaproductie en bodemuitputting, wordt een traditionele manier van biologisch boeren in ere gehouden. De boeren zijn zo trots op hun olijfboomgaard dat ze je er graag willen rondleiden, waarbij je zelfs je eigen olijfboom kunt komen bewonderen.
Flor Y Sabor garandeert de 'adoptieregeling', waardoor er maar één olijfboom per kalenderjaar door één persoon kan worden geadopteerd. Bovendien krijg je jaarlijks enkele nieuwsbrieven met allerhande wetenswaardigheden over de boer, het dorp, de oogst, het plaatselijke klimaat en weersomstandigheden.
Het kan echter nog beter.
De administratie en het verpakken van de olijfolie wordt de laatste jaren gedaan door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten