Olijfolie en Tyrosol

Er zitten nogal wat speciale stofjes in olijfolie verborgen die een positieve invloed hebben op je gezondheid. Deze keer richten we ons op tyrosol. Het is een anti-oxidant die in verschillende planten wordt aangemaakt, maar de belangrijkste bron van tyrosol is olijfolie. Een goede tweede is overigens wijn.
Uiteraard heeft de wetenschap zich bezig gehouden met tyrosol en het blijkt dat dit stofje cellen kan beschermen tegen de gevolgen van oxidatie. Zuurstof is erg reactief en we kennen het effect als roest. Nu roesten je cellen natuurlijk niet, maar ze beschadigen wel onder invloed van die zuurstof. Daarom zijn anti-oxidanten erg nuttig om die schade te beperken.

Er zijn natuurlijk vele planten die boordevol anti-oxidanten blijken te zitten en de commercie wil ons graag doen geloven dat het daardoor 'superfoods' zijn. Maar tyrosol heeft een aantal voordelen ten opzichte van al die superfoods: het zit in een veel hogere concentratie in olijfolie en het is veel beter en sneller in het lichaam beschikbaar. Dat is een proces dat men bioavailability noemt[1].

Het blijkt dat tyrosol mede daardoor ook nog eens in staat is om je hart te beschermen door subklinische ontstekingsreacties te bestrijden[2][3]. Bij een klinische ontsteking zijn de symptomen direct zichtbaar of meetbaar, terwijl dat bij subklinische ontstekingen niet het geval is.

Bij hartproblemen is het altijd beter om die problemen te voorkomen dan om ze achteraf genezen en daarbij helpt de dagelijkse consumptie van olijfolie.
Kunnen we daardoor ook zeggen dat er in Zuid-Europa minder minder mensen overlijden aan hart- en vaatziekten optreden? Die vraag blijkt lastig te beantwoorden, want het heeft natuurlijk ook te maken met de kwaliteit van de gezondheidszorg en de invloed van preventie. Dan blijkt ons land toch niet zo heel ongezond te leven, al kan het natuurlijk nog een stuk beter.

Koop je extra virgine Tunesische Terra Delyssa olijfolie hier.

[1] Covas et al: Bioavailability of tyrosol, an antioxidant phenolic compound present in wine and olive oil, in humans in Drugs under Experimental and Clinical Research - 2003
[2] Lopes de Souza et al: Effects of Olive Oil Phenolic Compounds on Inflammation in the Prevention and Treatment of Coronary Artery Disease in Nutrients – 2017
[3] Rodríguez-Morató et al: Effects of Wine and Tyrosol on the Lipid Metabolic Profile of Subjects at Risk of Cardiovascular Disease: Potential Cardioprotective Role of Ceramides in Antioxidants – 2021

Geen opmerkingen:

Een reactie posten