We geven het direct toe dat er maar weinig pinoresinol in olijfolie verborgen zit. Gemiddeld niet meer dan 0.42 mg per 100 gram olijfolie, maar zoals ze zo vaak zeggen: size doesn't matter. Het gaat om de effectiviteit.
Allereerst moeten we uitleggen wat die pinoresinol is. Het is, chemisch gezien, een tetrahydrofuran lignan. Een lignan behoort tot een grote groep polyfenolen met een laag moleculair gewicht en die voornamelijk in voorkomen in planten, waaronder zaden, volkoren granen, koolsoorten en olijfolie. Het woord stamt af van het Latijnse woord lignum, dat 'hout' betekent.
Het is niet helemaal duidelijk waarom planten die lignanen aanmaakt, maar men denkt dat ze een rol spelen bij het voorkomen van vraat door planteneters. Het zou dan ingrijpen op de hormoonhuishouding van een vraatzuchtige hongerlap. Dat het een behoorlijk effectief stofje is blijkt ook uit het feit dat het wordt aangetroffen in de rups van het hier ook inheemse klein koolwitje (Pieris rapae), waar het dienst doet als bescherming tegen aanvallen van mieren.
In de natuur zijn lignans precursors ('voorlopers') van fyto-oestrogenen, ofwel plantaardige oestrogenen. Dat zijn stofjes die in het maag-darmkanaal worden omgezet in oestrogeenachtige substanties. Volgens wetenschappelijk onderzoek is de incidentie ('voorkomen') van sommige ziekten waarbij de oestrogeenstatus van invloed is, zoals hart- en vaatziekten, osteoporose en borst- en prostaatkanker, lager in populaties die voeding gebruiken die rijk is aan fyto-oestrogenen[1].
Een onderzoek waarbij pinoresinol in extra virgine olijfolie werd bekeken toonde aan dat die pinoresinol chemopreventieve eigenschappen heeft. Het beschermt dus tegen het ontstaan van kanker. Weliswaar werd dat effect slechts in vitro ('ín glas') vastgesteld, maar toch verhoogde het de apoptosis ('celdood') en remde de celdeling[2].
De conclusie van de wetenschappers was dat 'extra virgine olijfolie, die rijk is aan pinoresinol, een krachtige bescherming tegen kanker heeft' ('pinoresinol-rich EVOO extracts have potent chemopreventive properties').
Ons advies blijft om meer extra virgine olijfolie in je dagelijkse eetpatroon op te nemen. Overigens zit pinoresinol ook verstopt in wijn[3]. Witte wijn bevat een stuk minder lignanen (20–60 µg/l) dan rode wijn (300–500 µg/l), maar iets is natuurlijk beter dan niets.
Koop je extra virgine Tunesische Terra Delyssa olijfolie hier.
[1] Messina et al: Soy intake and cancer risk: a review of the in vitro and in vivo data in Nutrition and Cancer - 1994
[2] Fini et al: Chemopreventive properties of pinoresinol-rich olive oil involve a selective activation of the ATM–p53 cascade in colon cancer cell lines in Carcinogenesis – 2007. Zie hier.
[3] Dadákova et al: Origin of Wine Lignans in Plant Foods for Human Nutrition - 2021.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten