Olijfblad en Malaria

Wereldwijd is malaria nog steeds een groot probleem. Geen enkel medicijn beschermt tegen of doodt alle parasieten in het lichaam, waardoor je dus vaak een combi van medicijnen moet slikken en dat is geen goed nieuws voor je lever en nieren. Bovendien zijn er in ieder geval vijf verschillende soorten die de mens kunnen infecteren.: Plasmodium vivax, Plasmodium falciparum, Plasmodium malariae, Plasmodium ovale en Plasmodium knowlesi. Daarvan is Plasmodium falciparum verreweg de meest dodelijke soort en zorgt voor honderdduizenden doden per jaar. Bovendien hebben deze parasieten de vervelende eigenschap om zich zodanig aan te passen dat de medicijnen steeds minder effectief worden. De wetenschap is al jaren koortsachtig op zoek naar een werkzaam vaccin.
Omdat er nogal wat gezonde stofjes in olijven, olijfolie en olijfbladeren blijken te zitten vonden wetenschappers het een interessant idee om eens te kijken of deze (of andere) stofjes ook werkzaam zouden kunnen zijn tegen malaria[1].

Zoals goede wetenschappers betaamt werd het onderzoek eerst maar eens op muizen uitgevoerd. Bladeren van de olijfboom werden geprepareerd. Daarna kregen met malariaparasieten besmette muizen verschillende doses van deze oplossing (200, 400 and 600  milligram per kilo lichaamsgewicht) en werd gekeken naar het resultaat.

Alleereerst werd onderzoek of de oplossing ook giftig was voor de muizen. Dat bleek niet het geval te zijn, want de LD50-waarden voor die muizen bleken hoger te liggen dan 2,000 milligram per kilo lichaamsgewicht. Dat is hoog, heel hoog en duidt op 'niet giftig'. De LD (of Letale Dosis) is de hoeveelheid van een stof die bij 50% van de proefdieren tot de dood leidt.
Dan de daadwerkelijke testresultaten: het extract van olijfbladeren verminderde significant het aantal parasieten in het bloed van de muizen en verlengde significant het leven van de muizen. Hoe hoger de dosis, hoe hoger ook het effect bleek te zijn. In de wetenschappelijke wereld betekent 'significant' niets anders dan 'behoorlijk'.

Samengevat concluderen de onderzoekers dat de stofjes in de olijf malaria-infecties kunnen tegengaan. Onderzoekers hebben echter nog geen idee welk stofje (of welke stofjes) precies dat effect heeft (of hebben), maar noemen voor de zekerheid alle bioactieve stofjes maar even op: polyfenolen, terpenoïden, flavonoïden, steroïden, alkaloïden en glycosiden die afzonderlijk (of samen) werkzaam zijn.

Ander onderzoek gebruikte de bast van de olijfboom (en muizen). Ook uit dat onderzoek bleek de effectiviteit van het extract tegen malariaparasieten[2].

Koop je extra virgine Tunesische Terra Delyssa olijfolie hier.

[1] Misganaw et al: Evaluation of the anti-malarial activity of crude extract and solvent fractions of the leaves of Olea europaea (Oleaceae) in mice in BMC Complementary Medicine and Therapies – 2019. Zie hier.
[2] Hailesilase et al: In Vivo Antimalarial Evaluation of Crude Extract, Solvent Fractions, and TLC-Isolated Compounds from Olea europaea Linn subsp. cuspidata (Oleaceae) in eCAM. Zie hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten