Thousand Island Dressing

Thousand Island dressing is een Amerikaanse dressing voor salades. Deze dressing bestaat traditioneel uit mayonaise, aangevuld met zoveel mogelijk andere ingredienten. Tenminste, zo lijkt het. Afhankelijk van het specifieke recept stoppen de Amerikanen er olijfolie, citroensap, sinaasappelsap, paprika, worcestershiresaus, mosterd, azijn, room, chilisaus, tomatenpuree en ketchup of tabasco in. Bovendien bevat het vaak ook nog fijngehakte ingrediënten, waaronder augurken, uien, paprika's, groene olijven, hardgekookte eieren, peterselie, chilipeper, bieslook, knoflook of gehakte noten, zoals walnoten of kastanjes.
Ik snap het wel. De Amerikanen hebben geen cultuur of smaak en stoppen alles wat ze in hun keukenkastje kunnen vinden maar in deze dressing. Everything but the kitchen sink, zogezegd. De gemiddelde Amerikaan (m/v) houdt namelijk van junk food en zelfs hun salades behoren daartoe. Snel en zonder liefde bij elkaar gestopte slabladeren en dan overgoten met dressing. Veel dressing.

De naam van deze dressing is ontleend aan de Thousand Islands, een archipel van welgeteld 1864 grotere en kleinere eilanden, die gelegen is in de Saint Lawrence rivier tussen de Verenigde Staten en Canada. In het Frans, wat in oostelijk Canada gesproken wordt, heten deze eilanden de Mille-Îles.

Zoals zo vaak is de herkomst van deze dressing in geschiedkundige nevelen gehuld. Omdat hij later populair is geworden wilden sommige opscheppers de eer van het ontstaan opeisen.

Zeker is dat er in 1917 een eerste vermelding werd opgenomen in het kookboek met de nu ietwat lachwekkende titel 'A Thousand Ways To Please A Husband With Bettina's Best Recipes', geschreven door Louise Bennett Weaver en Helen Cowles Le Cron.
Uit historisch onderzoek bleek dat er binnen diverse families, die wonen (of ooit woonden) in de regio van de Thousand Islands, verschillende varianten van de dressing bestonden voordat deze over de rest van het land bekend raakte. Vermoedelijk, zo denken de onderzoekers, is het recept gebaseerd geweest op een ooit Franse dressing. Deze openbaring lijkt gesteund te worden door een recept, dat gepubliceerd werd in de Boston Cooking-School Cook Book (1896), samengesteld door Fannie Farmer.
Nu heb ik dat recept van die French dressing van Fannie Farmer even nagezocht, maar veel heeft het niet te maken met de Thousand Island dressing: de ingrediënten zijn slechts zout, peper, azijn en olijfolie.

Is de Thousand Island dressing smakelijk, zo zul je jezelf nu afvragen. Welnu, er zijn zoveel variaties mogelijk dat je hem zo smaakvol kunt maken als je zelf wilt. Of zo smerig.

Koop je extra virgine Tunesische Terra Delyssa olijfolie hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten