Olijfolie en Pelargonidine

Pelargonidine is een anthocyanidine en een pigment met een karakteristieke oranje kleur. Het wordt zelfs toegepast als kleurstof in voedsel.
Pelargonidine wordt in de natuur aangetroffen in rode tuingeraniums (Pelargonium spp.), waar het dan ook zijn naam aan te danken heeft.Rode en roze rozen ontlenen hun kleur aan dit pigment. In voedingsmiddelen wordt pelargonidine gevonden in bessen, zoals rijpe frambozen en aardbeien, maar ook in bosbessen, bramen en cranberry's. Bovendien zit het verstopt in pruimen en granaatappels. Pelargonidine geeft rode radijzen hun kleur. Het is in grote hoeveelheden aanwezig in de schil van rode kidneybonen.

Maar, zo zal je je nu ietwat verbaasd afvragen, olijven zijn toch niet oranje? Dat klopt, maar toch zit er in extra virgine olijfolie gemiddeld 1.00 (1.08 ± 0.30) milligram pelargonidine per 100 milliliter verborgen.

De volgende vraag is natuurlijk wat het effect van dit stofje is in het menselijk lichaam. Diezelfde vraag stelden onderzoekers zichzelf ook en het antwoord is dat het ontstekingsremmende effecten heeft.

Uit wetenschappelijk onderzoek bleek dat pelargonidine bij artritis de ontstekingsreactie en daardoor ook degeneratie van kraakbeen onderdrukt[1]. Bij artritis (ofwel reumatoïde artritis) heb je last van ontstekingen in je gewrichten, wat een behoorlijk pijnlijke chronische aandoening kan zijn.

In Nederland wordt jaarlijks bij ongeveer 15.000 vrouwen en 120 mannen de diagnose invasieve borstkanker gesteld. In zo'n 80 procent van de gevallen is dat een hormoongevoelige variant.

Pelargonidine lijkt een beschermend effect te hebben bij deze hormoongevoelige borstkanker. Wetenschappelijk onderzoek concludeert hoopvol dat pelargonidine een krachtig kankerbestrijdend potentieel heeft dat overeenkomt met de efficiëntie van tamoxifen met mogelijk minder bijwerkingen[2][3]. In muizen. Dat dan weer wel, maar het is een hoopvol begin.

Koop je extra virgine Tunesische Terra Delyssa olijfolie hier.

[1] Zeng et al: Pelargonidin ameliorates inflammatory response and cartilage degeneration in osteoarthritis via suppressing the NF-κB pathway in Archives of Biochemistry and Biophysics – 2023
[2] Laskar et al: Protective Effects of Pelargonidin against DMBA-Induced Mammary Tumorigenesis in BALB/c Mice through Reduced Oxidative Stress and Lipid Anomalies in Nutrition and Cancer – 2023. Zie hier.
[3] Ahmed et al: Suppression of breast cancer: modulation of estrogen receptor and downregulation of gene expression using natural products in Natural Product Research – 2023. Zie hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten