Salade caprese met aardbeien

De wereldwijd bekende Salade caprese is niet eens zo heel oud. Deze salade dateert waarschijnlijk uit 1924, toen de Italiaanse dichter Filippo Tommaso Marinetti (1876-1944) verbleef in het extreem luxueuze (en dus dure) Hotel Quisisana op Capri. Hij verveelde zich een beetje en ontplofte daarom in woede toen hij als lunch wéér een bord pasta voorgeschoteld kreeg. Hij vond pasta opeens 'ouderwets' en meende dat ze maar eens iets nieuws moesten verzinnen. De geïrriteerde chef pakte snel wat verse ingrediënten die in de keuken rondslingerden en drapeerde die met enige flair op een stokbrood. Wat olijfolie en peper erover en de Insalate caprese was geboren.
In 2024 vierden we daarom het 100-jarig jubileum van deze neoklassieke salade.

Omdat de Salade caprese geen klassieke wortels heeft, is deze zelfs nu nog volop in ontwikkeling.

Na 1924 pasten diverse koks de Salade caprese naar eigen inzicht aan en in latere versies verdween het brood, werd de extra vergine olijfolie aangevuld met balsamico-azijn en werd de mozzarella (gemaakt van koemelk) vervangen door buffelmozzarella. Onzin, want er zijn helemaal geen buffels op Capri.

Op het eiland muteerde deze salade verder doordat men – in plaats van basilicum – een paar blaadjes rucola en wat gedroogde oregano toevoegde, maar elders hield men toch vast aan basilicum. Overigens hebben echte liefhebbers ook geen behoefte aan balsamico-azijn, omdat die de subtiele smaak van de mozzarella zou overheersen. Minder is meer bij de Salade caprese.

Maar ook het andere basisingrediënt lijkt voortdurend aan verandering onderhevig. Vervang bijvoorbeeld de plakjes zoete Italiaanse tomaat door plakjes rijpe perzik en je hebt een heerlijk gerecht waar je zeker de nodige complimenten voor zult krijgen.

Een andere verrassende variant op de originele Salade caprese is de Insalata caprese alla Fragole, oftewel de Salade caprese met aardbeien. Het is een heerlijk en makkelijk te bereiden dessert, de perfecte afsluiting van een zomerse maaltijd.

Ingrediënten:
- 500 gram aardbeien (gehalveerd)
- 250 gram mozzarella (in plakjes)
- Extra vergine olijfolie
- Een paar basilicumblaadjes
- Zwarte peper

Bereiding:
- Verdeel de aardbeien over vier borden.
- Verdeel de mozzarella over de aardbeien.
- Besprenkel de salade rijkelijk met extra vergine olijfolie.
- Breng op smaak met peper.
- Bestrooi de salade met gescheurde of hele basilicumblaadjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten