Olijfolie en Depressie [1]

Het lijkt zo voor de hand liggend: het Mediterrane dieet levert meer een gevoel van welbevinden op dan een dieet dat voornamelijk bestaat uit fastfood. De bevolking van landen rondom de Middellandse Zee nemen meer de tijd voor hun maaltijd, terwijl fastfood gewoonlijk snel naar binnen wordt gewerkt. Het werd dus tijd om eens te kijken of er ook echt wetenschappelijk bewijs was te vinden dat dit gegeven bevestigde. Dat bewijs is er nu en het was zelfs beter dan verwacht.
Onderzoekers bekeken het effect op het gemoed van het Mediterrane dieet en een dieet dat bestond uit producten met een laag vetpercentage. Aan de proefpersonen werd gevraagd of zij konden schatten hoeveel vetzuren (verzadigde vetzuren, meervoudig onverzadigde vetzuren, enkelvoudig onverzadigde vetzuren en transvetzuren) zij in hun voeding consumeerden plus hoeveel vetten (olijfolie, kokosolie, raapzaadolie, boter en margarine) zij gebruikten. Vervolgens werd gekeken hoeveel en welke proefpersonen gedurende de driejarige studie gevoelens van depressiviteit hadden meegemaakt. Het bleek dat de consumptie van de gevreesde transvetten de kans op het krijgen van een depressie verhoogde, terwijl een dieet dat rijk was aan olijfolie en onverzadigde vetten juist leek te wijzen op een kleinere kans op depressie[1].
Er is maar weinig onderzoek gedaan naar de rol van een dieet bij de preventie van depressies. Er bestaan wat aanwijzingen dat (het ontstaan van) depressies bepaalde mechanismen delen met (het ontstaan van) hart- en vaatziekten[2]. Dat zou kunnen betekenen dat de antioxiderende werking van bepaalde stofjes in olijfolie niet alleen zorgen voor minder hart- en vaatziekten, maar ook nog eens depressieve gevoelens kunnen tegengaan.

De leidster van beide onderzoeken, de Spaanse Almudena Sánchez-Villegas, durft zelfs te zeggen dat 'hoe meer fastfood je eet, hoe groter de kans op depressies.' Dat is ondertussen ook wetenschappelijk aangetoond: het westerse dieet met fast food en andere zooi levert zowel een depressie als verminderde cognitieve gezondheid op bij de onderzochte volwassenen[3].

[1] Sánchez-Villegas et al: Mediterranean dietary pattern and depression: the PREDIMED randomized trial in BMC Medicine – 2014 
[2] Sánchez-Villegas et al: Diet, a new target to prevent depression? in BMC Medicine – 2013
[3] Jacka et al: Western diet is associated with a smaller hippocampus: a longitudinal investigation in BMC Medicine - 2015

Geen opmerkingen:

Een reactie posten