Tzatziki, Caçik en Raita

Pittige gerechten met chilipepers hebben soms een verfrissende tegenhanger nodig om in balans te komen. Een voorbeeld daarvan is tzatziki, een Griekse saus met oosterse roots.

Het basisrecept van tzatziki is eenvoudig: neem 2 deciliter (Griekse) yoghurt en voeg een geraspte komkommer (uitgelekt), drie teentjes fijngesneden knoflook, zout, peper en wat extra vergine Griekse olijfolie toe.
De oorsprong van tzatziki is ligt vermoedelijk in het oude Turkse rijk waar een broertje, caçik, nog steeds zeer geliefd is. De caçik heeft hetzelfde basisrecept, maar is aangevuld met een paar verscheurde wilde muntblaadjes en soms dille. Omdat in het verleden Turkije onder Griekse heerschappij heeft gestaan en Griekenland onder Turkse heerschappij, zijn de nationale keukens sterk door elkaar beïnvloed. Toch kunnen we het spoor van deze saus volgen: in de Balkan heeft het zijn meest westelijke verschijningsvorm en daar noemt men het xaxiq (Albanië). Als we onze aandacht naar het oosten richten dan ontdekken we dat in de keukens van India, Pakistan en Bangladesh een soortgelijke saus, raita, bekend is.

De raita is eveneens een yoghurtsaus, maar die in zuidelijk Azië gekruid is met koriander, komijn, munt en cayennepeper, aangevuld met andere kruiden en specerijen. Het specifieke recept hangt af van de streek en zelfs de familietraditie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten