Olijfolie en het Immuunsysteem

Het immuunsysteem is een beschermingssysteem in het menselijk lichaam die als doel heeft indringers of veranderde eigen cellen te bestrijden. Naast de bescherming tegen virussen, bacteriën en parasieten wordt het immuunsysteem ook wel ingezet om afvalstoffen, gifstoffen of zieke lichaamscellen, zoals kankercellen, op te ruimen. Het immuunsysteem is te vergelijken met dat deel van de antivirusscanner in je computer dat men een heuristische scan noemt: er wordt niet gescand op specifieke bedreigingen, maar meer op non-specifieke gedragingen van onbekende aanvallers.

Deze non-specifieke afweer in het lichaam vormt eigenlijk de frontlijn van de bescherming tegen schadelijke micro-organismen. Het is al langer bekend dat tekorten aan vitamines en mineralen een negatieve invloed kan hebben op de werking van het immuunsysteem. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het regelmatig consumeren van olijfolie kan zorgen voor verlagingen van belangrijke immunologische parameters. De meervoudig onverzadigde vetzuren in olijfolie zijn betrokken bij het reguleren van ontstekingsprocessen en kunnen mogelijk zelfs effectief ingezet worden bij de behandeling van sommige auto-immuunziekten[1].
Reumatoïde artritis is een chronische ontsteking van de gewrichten. Nog steeds is niet precies bekend welke oorzaken het ontstaan en verloop van dit ziektebeeld veroorzaken, maar men vermoedt dat ook het voedingspatroon een bepaalde invloed kan hebben.

Wetenschappelijk onderzoek[2] doet vermoeden dat het regelmatig consumeren van olijfolie de kans op het ontstaan van reumatoïde artritis kan verminderen. Het onderzoek toonde aan dat, mensen die geen of weinig olijfolie gebruiken, een 2.5 keer grotere kans hadden op het ontwikkelen van reumatoïde artritis dan mensen die wél veel olijfolie in hun dieet opnamen. Hoewel het mechanisme nog niet duidelijk is, wordt gedacht dat antioxidanten een rol spelen bij het proces.

[1] Rosillo et al: Dietary extra-virgin olive oil prevents inflammatory response and cartilage matrix degradation in murine collagen-induced arthritis in European Journal of Nutrition – 2015
[2] Athena Linso et al: Dietary factors in relation to rheumatoid arthritis: a role for olive oil and cooked vegetables? in American Journal of Clinical Nutrition – 1999

Geen opmerkingen:

Een reactie posten