Olijfbladeren en Cholesterol

Naast olijven en olijfolie lijken ook olijfbladeren stofjes te bevatten die positieve effecten op de gezondheid kunnen hebben, zo blijkt uit recent onderzoek[1].

Hart- en vaatziekten als gevolg van arterosclerose zorgt in veel landen voor het hoogste aantal mensen dat er aan overlijdt. Bekend is dat verhoogde waarden van LDL (Lage Dichtheid Lipoproteïne) en het totaal cholesterol zijn ongunstig voor de gezondheid. Belangrijk voor het risico op hart- en vaatziekten is de verhouding tussen het totaal cholesterol en het HDL (Hoge Dichtheid Lipoproteïne).
Onderzoekers zetten ratten op een dieet dat zo hoog in verzadigd vet was dat de arme dieren na enige tijd sterk verhoogde waarden aan totaal cholesterol en LDL-cholesterol bleken te hebben. Een deel van de ratten kreeg het anti-cholesterolmiddel atorvastatine toegediend en een ander deel een extract uit olijfbladeren. De onderzoeksresultaten toonden aan dat bij zowel het medicijn als het extract de verhoogde waarden aanzienlijk waren gedaald (...significantly decreased...). Daardoor heeft het ook positieve effecten bij (het ontstaan van) artherosclerose.

Men denkt dat het effect het directe gevolg is van de aanwezigheid van oleocanthal en oleuropein. Enigszins verbaasd concluderen de onderzoekers dat een extract van olijfbladeren de verhoogde waarden aan cholesterol even effectief leek aan te pakken als een duur medicijn.

Zelf zou ik niet direct naar de apotheek wandelen om een potje met olijfbladerenxtract te halen. Diezelfde stofjes zitten namelijk ook gewoon in een olijf en in olijfolie.

[1] Olmez et al: Olive Leaf Extract Improves the Atherogenic Lipid Profile in Rats Fed a High Cholesterol Diet in Phytotherapy Research – 2015

Geen opmerkingen:

Een reactie posten