Olijfolie: Grote Vraag, Laag Aanbod

Het wordt zo langzamerhand duidelijk dat dit jaar de vraag naar goede olijfolie is een stuk hoger zal zijn dan het beschikbare aanbod. Spaanse telers leveren normaal gesproken zo'n 40% van het wereldwijde aanbod, maar dit jaar zijn ze slechts in staat om ongeveer 34% te leveren. Dat zorgt dus voor een behoorlijk tekort op de wereldmarkt.

Andere Mediterrane leveranciers, zoals Italië, Griekenland, Turkije, Marokko en Tunesië, zijn om verschillende redenen niet in staat om het gemis van Spaanse olijfolie te compenseren. Een land als Griekenland verwacht dit jaar namelijk een gemiddelde oogst van zo'n 300,000 ton olijfolie. In Italië is het nog volstrekt onduidelijk hoeveel schade de zich voortdurende bacteriebesmetting met de Xylella fastidiosa (Xf) zal opleveren.
Dit heeft alles heeft er voor gezorgd dat de prijzen van olijfolie de laatste paar maanden behoorlijk zijn gestegen. Verwacht wordt dat deze trend in ieder geval tot het eind van het jaar zal aanhouden.

Sla daarom zo snel mogelijk je Griekse olijfolie in en maak gebruik van de nog steeds zeer aantrekkelijke aanbiedingen van kleine Griekse ondernemers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten