[Recensie] Filippo Berio – Extra Virgin Olive Oil

Van een van de vaste lezers van dit weblog kreeg ik het verzoek om eens de olijfolie van Filippo Berio te (be)proeven. Het etiket leek veel te beloven en de kleuren waren zorgvuldig bijeen gezocht: traditioneel British racing green met gouden accenten. Trots vermeldt de producent 'since 1867' en het geheel is afgewerkt met een handtekening van Filippo Berio.

Maar onderop het etiket in de kleinst mogelijke letters staat 'European Union Origin', waarbij direct een vraag in mij opkomt. Waarom zou je je Italiaanse roots verloochenen door er iets vaags als dat op te zetten. Achterop staan ook al wat treurigstemmende zaken. Wat te denken van 'Mengsel van olijfoliën van oorsprong uit de Europese Unie' en 'Verpakt door Filippo Berio'.
Als we al deze signalen bij elkaar optellen dan betekent het dat Filippo Berio tegenwoordig niets meer is dan een handelshuis dat overal ter wereld olijven en olijfolie opkoopt en verpakt. Dat kán in theorie een heerlijke olijfolie opleveren, maar the proof of the pudding is in the eating, zo zeggen de Engelsen.

Deze olijfolie van Filippo Berio ruikt en smaakt naar nat karton. Steek uw neus eens in een zojuist geopende fles en u zult het met me eens moeten zijn: dit is zeker geen olijfolie die gemaakt is van de allerbeste olijven van de meest recente oogst.

Mijn advies is om deze olijfolie maar in het schap van de supermarkt te laten staan en je ogen te richten op de Griekse olijfolie.

[Update 24 september 2016] Dat Filippo Berio zijn olijfolie niet alleen van Italiaanse origine in zijn flessen stopt is ook de Amerikaanse consument niet ontgaan. De fles is daar gelabeld met 'Imported from Italy' en taaltechnisch is dat nog waar ook als je bedenkt dat de olijfolie via Italië is geïmporteerd. Wat blijkt uit Amerikaans onderzoek is dat slechts een klein deel van de olijfolie uit Italië afkomstig is, maar dat het allergrootste deel van de olie komt uit Tunesië, Griekenland en Spanje. Dat betekent dus een rechtszaak en een gigantische schadevergoeding. Zie hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten