Een bijzondere olijf: Tanche

De Tanche is een olijvenras dat specifiek rondom een klein dorpje in Frankrijk wordt verbouwd. Het dorp Nyons behoort tot het departement Drôme dat in zuidoostelijk Frankrijk is gelegen. Het departement ligt ver genoeg van de kust om goed beschut te zijn tegen allerlei verstorende weersinvloeden. Het klimaat is er zelfs zo mild dat men er een kliniek heeft gevestigd voor mensen met astmatische klachten.
Rondom Nyon staan ontelbare olijfbomen (ongeveer 260,000 volgens de laatste poging). Men teelt hier de Tanche, maar in zuidelijk Frankrijk staat dit ras ook bekend onder de naam perle noir (ofwel de zwarte parel). Het was het allereerste olijvenras dat de eer ten deel viel om in 1994 een officiële 'appellation d'origine contrôlée' te ontvangen.

Men oogst de behoorlijk grote olijven pas als ze bijna pikzwart zijn en een rimpelig uiterlijk hebben gekregen door de invloed van de droge wind en een eerste nachtvorst.

Zoals vrijwel alle olijven moeten ze eerst in een pekelbad ondergedompeld worden om de natuurlijke bitterheid te verwijderen. De Tanche verblijft vier tot zes maanden in zijn zoute omgeving.
Kenners beschrijven de smaak van de Tanche als volgt: nuances van chocolade, cacao, rode bes, lychee en roos. Het is dus een bijzonder smaakvolle olijf die het perfect doet in frisse salades. Ook wordt een heerlijke olijfolie geperst van deze zo speciale olijf. De smaak wordt alom geroemd en doet denken aan noten met een licht appelaroma.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten