Italië: 85,000 ton olijven in beslag genomen

De Italiaanse politie heeft 85.000 ton olijven in beslag genomen die behandeld waren met kopersulfaat om hun groene kleur op te frissen. Daarnaast werden ook duizenden tonnen buitenlandse olijfolie geconfisqueerd, die moesten doorgaan voor Italiaanse olie.

De oude olijven die de voorbije jaren geoogst waren en inmiddels hun verse groene kleur hadden verloren, werden 'gerecycled' met een laagje kopersulfaat, zodat ze hun intense, egale groene kleur terugkregen, zo schrijft de Britse krant The Guardian.
Kopersulfaat wordt niet toegepast als kleurstof. Een te grote blootstelling aan kopersulfaat, dat normaal gezien in pesticiden wordt gebruikt, kan leiden tot misselijkheid, braken en buikpijn. In sommige gevallen leidt het zelfs tot de dood.

Negentien mensen worden aangeklaagd voor de 'geverfde' olijven. Ze zullen zich moeten verantwoorden voor het gebruik van verboden toevoegingen en voor de intentie tot verkoop van eetbare producten die gevaarlijke substanties bevatten.

De Italiaanse politie heeft bovendien een onderzoek ingesteld naar zes mensen uit de zuidelijke regio Puglia nadat er 7000 ton olijfolie in beslag werd genomen. Die olie zou verkocht worden als Italiaanse olijfolie, terwijl uit onderzoek blijkt dat de olie afkomstig is uit landen als Griekenland, Spanje, Syrië en Turkije. Geen wonder dat een recente smaaktest van Italiaanse olijfolie negatief uitpakte.

Italië heeft al jaren te kampen met vervalsing van culinaire producten. Naar schatting worden er in het land jaarlijks voor zo'n 1 miljard euro aan nepproducten verkocht.

Koop uw olijfolie uit Griekenland. Daar wordt slechts gewerkt met puur natuurlijke producten. Bestel uw Griekse olie hier en u steunt tegelijkertijd die zo kwetsbare economie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten