Leverschade: Zonnebloemolie vs. Olijfolie

Non-Alcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD) ofwel een vervetting van de lever die niet door overmatig alcoholgebruik ontstaan is, is het beginstadium van allerlei andere leverproblemen. Als die vervetting overgaat in een ontsteking dan ontstaat Non-Alcoholic Steatohepatitis (NASH) ofwel niet-alcoholische leverontsteking. Het is een ernstige aandoening die ongemerkt kan leiden tot andere ziektebeelden als levercirrose en leverkanker.
De oorzaak van zowel NAFLD als NASH wordt gezocht in de ongezonde levensstijl die in de westerse wereld zo vaak voorkomt. Denk aan fast food (met transvetten) en soft drinks (met suiker). De laatsten zijn in verband gebracht met NAFLD door hun hoge gehalte aan het zogenaamde high-fructose corn syrup. Het is een vorm van intens sterke sucrose of fructose. Dat zet zich als vet vast in je lichaam.

Maar ook zonnebloemolie lijkt tot dezelfde effecten te kunnen leiden. Dat lijkt logisch omdat zonnebloemolie uit vet bestaat, maar toch bestaat dit product voor het grootste deel uit gezonde meervoudig onverzadigde vetzuren (verzadigde vetten 9-15% – enkelvoudig onverzadigde vetzuren 15-26% – meervoudig onverzadigde vetzuren 62-70%).

Er is nu onderzoek verricht naar de effecten van olijfolie, zonnebloemolie en visolie op de levers van laboratoriumratten[1]. Het onderzoek toont aan dat vet zich gedurende het leven ophoopt in de lever, maar het meest opvallend was dat de ophoping afhangt van het type vet dat je langdurig consumeert. Sommige levers worden daardoor gezonder oud met als gevolg dat ze minder vatbaar zijn voor allerhande ziektes.
Het bleek dat van de bestudeerde oliën olijfolie de beste keus was om je lever te beschermen. Het onderzoek toonde ook aan dat zonnebloemolie in de lever nogal wat schade tot gevolg had: fibrose, structurele veranderingen, remmingen van genexpressie en een hoge oxidatie. Visolie versterkte zelfsde oxidatie, is dus ook een pro-oxidant (en geen anti-oxidant) en kan daardoor leiden tot leverschade, leevrveroudering en zelfs leverkanker.

Onderzoekers kwamen tot de conclusie dat olijfolie de meest gezonde keuze was. Ze stellen was dat de resultaten van hun onderzoek zeer nuttig zal blijken te zijn bij het voorkomen en behandelen van diverse leveraandoeningen.

Koop je extra virgine Tunesische Terra Delyssa olijfolie hier.

[1] Varela-Lopez et al: Gene pathways associated with mitochondrial function, oxidative stress and telomere length are differentially expressed in the liver of rats fed lifelong on virgin olive, sunflower or fish oils in The Journal of Nutritional Biochemistry – 2018

Geen opmerkingen:

Een reactie posten