Een bijzondere olijf: Makri

De Elaiolado Makris of kortweg Makri is een inheems Grieks olijvenras die wordt gecultiveerd rond Alexandroupoli, gelegen in noordoost Griekenland dichtbij de landgrens met Turkije.
Dit is een speciaal stukje Griekenland, dat ooit bekend stond als Thracië. Het is het meest noordelijke deel van Griekenland waar men in staat is om olijven te telen. De specifieke omstandigheden (bergachtig kustgebied) zorgen voor plaatselijke droge zomers en koude winters.

De Makri is mild smakende olijf met delicate fruitige aroma's van groene bananen, versgeplukte kruidige bloemen en artisjok, maar ook met een perfecte balans tussen bitter en kruidig.

Doordat dit olijvenras zo specifiek is voor deze zo historische omgeving hebben boeren in januari 2018 een beschermde status bij de EU aangevraagd: de Protected Designation of Origin (PDO). Nu is het afwachten of deze aanvraag gehonoreerd wordt.

Er bestaan al 19 geregistreerde Griekse olijvenvariëteiten met het PDO-label, terwijl er 11 in het bezit zijn van het iets minder strenge Protected Geographical Indication (PGI). Naast de Makri is ook het ras Krista nog in afwachting van de beslissing van de EU.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten