Olijfolie en Dementie

Volgens een nieuwe studie kan de consumptie van olijfolie het risico op overlijden door dementie verminderen. Dementie omvat een reeks aandoeningen die leiden tot stoornissen in denken of geheugen. De ziekte van Alzheimer, die progressief en dodelijk is, is de meest voorkomende vorm van dementie.
Regelmatige consumptie van olijfolie wordt in verband gebracht met een tot 28% lager risico op fatale dementie.

"Onze studie suggereert dat deze aanbevelingen niet alleen de gezondheid van het hart ondersteunen, maar mogelijk ook de gezondheid van de hersenen", zegt onderzoekster Anne-Julie Tessier. "Kiezen voor olijfolie, een puur natuurlijk product is een veilige keuze en kan het risico op fatale dementie verminderen."

Deze studie is uniek omdat het de eerste is die de relatie onderzoekt tussen voeding en overlijden, gerelateerd aan dementie. Wetenschappers analyseerden voedingsvragenlijsten en overlijdensregistraties van meer dan 90,000 Amerikanen, verspreid over drie decennia, waarin 4,749 studiedeelnemers stierven aan dementie.

De resultaten gaven aan dat mensen die meer dan een halve eetlepel olijfolie per dag consumeerden een 28% lager risico hadden om te overlijden aan dementie in vergelijking met degenen die nooit of zelden olijfolie consumeerden. Bovendien werd het vervangen van slechts één theelepel margarine en mayonaise door de equivalente hoeveelheid olijfolie per dag in verband gebracht met een 8 tot 14% lager risico om te overlijden aan dementie.

Onderzoek wijst uit dat mensen die regelmatig olijfolie gebruiken, in plaats van bewerkte of dierlijke vetten, over het algemeen ook gezonder eten. Tessier merkte echter op dat de relatie tussen olijfolie en het sterfterisico door dementie in deze studie onafhankelijk was van de algehele voedingskwaliteit. Dit kan erop wijzen dat olijfolie eigenschappen heeft die op unieke wijze gunstig zijn voor de gezondheid van de hersenen.

"Sommige antioxidanten in olijfolie kunnen de bloed-hersenbarrière passeren en mogelijk een direct effect hebben op de hersenen", zei Tessier. "Het is ook mogelijk dat olijfolie een indirect effect heeft op de gezondheid van de hersenen doordat het de cardiovasculaire gezondheid ten goede komt."

Wetenschappelijk onderzoek uit het verleden heeft een hogere consumptie van olijfolie in verband gebracht met een lager risico op hartaandoeningen. Het is ook aangetoond dat het gebruik van olijfolie als onderdeel van een mediterraan voedingspatroon bescherming biedt tegen cognitieve achteruitgang.

Het positieve effect op je brein is uiteraard alleen te bereiken met extra virgine olijfolie, want alleen daarin zitten hoge concentraties polyfenolen.

Tessier presenteerde de onderzoeksresultaten op NUTRITION 2023, het jaarlijkse congres van de American Society for Nutrition dat gehouden werd van 22 tot 25 juli 2023.

Koop je extra virgine Tunesische Terra Delyssa olijfolie hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten