Olijfolie en Rutine

We beginnen deze keer maar even met wat chemie: Rutine staat ook bekend als rutoside, quercetin-3-O-rutinoside of sophorine. Het is een glycoside die de flavonol quercetine combineert met de disaccharide rutinose. Het is een flavonoïde glycoside die in veel planten wordt aangetroffen. De benaming rutine is afgeleid van de wetenschappelijke naam van de wijnruit (Ruta graveolens), een plant waarin voor het eerste rutine werd aangetoond.
Het lijkt dat rutine een behoorlijk sterk ontstekingsremmend effect heeft. Onderzoek heeft aangetoond dat rutine een positieve invloed heeft op de P2X7-receptor van mestcellen, die een belangrijke rol spelen bij de immuunrespons. Rutine werkt daardoor ook als een pijnstiller bij ontstekingen[1]. Wetenschappers concluderen dat rutine hetzelfde werkingsmechanisme lijkt te hebben als aspirine[2].

Verder lijkt rutine de negatieve effecten van diabetes te kunnen verminderen[3]. Zo is er bijvoorbeeld een oogaandoening met de naam diabetische retinopathie, waarbij afwijkingen aan het netvlies ontstaan bij patiënten met diabetes mellitus. Rutine lijkt het netvlies daartegen te kunnen beschermen[4].

Intussen vraag je jezelf natuurlijk af hoeveel rutine er in olijfolie verstopt zit.

Welnu, in 100 gram zwarte olijven zit gemiddeld 45.36 milligram rutine. Dat is hoog, heel hoog, want van alle andere voedingsmiddelen zit er alleen in kappertjes meer rutine.
De rutine in olijven en olijfolie is dus (licht) pijnstillend, vermindert behoorlijk wat van de negatieve effecten van diabetes en beschermt het netvlies. Het voorspelbare advies is dus om meer olijven te eten en voldoende extra virgine olijfolie in je voedingspatroon op te nemen.

Koop je extra virgine Tunesische Terra Delyssa olijfolie hier.

[1] Ye et al: Rutin ameliorates inflammatory pain by inhibiting P2X7 receptor in mast cells in Journal of physiology and biochemistry – 2023
[2] P2X7R in Mast Cells is a Potential Target for Salicylic Acid and Aspirin in Treatment of Inflammatory Pain in Journal of Inflammation Research – 2021
[3] Ghorbani: Mechanisms of antidiabetic effects of flavonoid rutin in Biomédecine and Pharmacothérapie – 2017
[4] Ola et al: Neuroprotective Effects of Rutin in Streptozotocin-Induced Diabetic Rat Retina in Journal of Molecular Neuroscience - 2015

Geen opmerkingen:

Een reactie posten