Worst onder de olie (Salsiccia sott'olio)

Stel dat je zojuist een verjaardag achter de rug hebt. Dat kan, toch? Na zo'n heugelijke dag ga je opruimen en wat blijkt? Je hebt veel te veel ingeslagen. Wat moet je bijvoorbeeld doen met die overgebleven droge worst (Friese, Groninger of Drentse), salami of leverworst als je zelf niet zo'n liefhebber bent.
Vaak bewaar je deze worsten in de koelkast en vergeet je ze. Na een paar weken of zelfs maanden kom je ze weer eens tegen en dan blijken ze uitgedroogd en oneetbaar te zijn. Dan blijft er niets anders over dan die worst (of worsten) maar weg te gooien of aan je huisdier te voeren.

Zo, wat zou je moeten doen om de houdbaarheid van je worst te verlengen? Het antwoord is extra virgine olijfolie. De bewoners van de kusten van de Middellandse Zee weten maar al te goed dat je alle voedingsmiddelen moet bewaren om ook in tijden van schaarste te kunnen overleven.

Olijfolie zorgt ervoor dat zuurstof de worst niet kan bereiken, waardoor bederf uitblijft. Bovendien zorgt de olijfolie er voor dat de worst niet uitdroogt. Die worst blijft zijn heerlijke bite behouden, terwijl de extra virgine olijfolie er ook nog eens een extra smaakdimensie aan toe weet te voegen.

Het proces is eenvoudig: Snijd de worst in plakjes en stapel de plakjes in een superschone of zelfs steriele weckpot. Vul de weckpot af met extra virgine olijfolie. De worst blijft zo maandenlang eetbaar.

Misschien dat je nog besluit om een extra kruidnagel bij de droge worst te doen of wat mosterdzaadjes bij de leverworst, maar dat is helemaal naar je eigen smaak (of die van je visite).

Als je de ingemaakte worst de volgende verjaardag presenteert, dan kun je achteloos melden dat ze kunnen genieten van salsiccia sott'olio, wat Italiaans is voor 'worst onder de olie'.

Koop snel je extra virgine Tunesische Terra Delyssa olijfolie hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten