Ladolemono (Griekse olijfolie en citroen dressing)

De Grieken houden van eenvoud. Dat blijkt uit hun gerechten, maar ook uit de Griekse taal. Letterlijk vertaald is ladolemono een samentrekking van ládi (λάδι), wat 'olie' betekent en lemóni (λεμόνι) is 'citroen'.
Doe beide ingrediënten bij elkaar en voeg daar nog wat geurige oregano aan toe. Dan ben je eigenlijk al klaar met een heerlijke dressing die je over geroosterde aardappelen (Patates Sto Fourno), gegrild vlees, geroosterde groenten, visgrechten en salades kunt sprenkelen.

Niet voor niets noemt men in Griekenland deze drie ingrediënten samen de 'heilige drie-eenheid' ofwel de holy trinity. Het staat je overigens vrij om de oregano te vervangen door een ander geurig kruid, zoals rozemarijn, tijm of dille.

Ingrediënten:
- 100 milliliter extra virgine olijfolie
- het sap van één citroen
- één theelepel oregano
- eventueel een snufje zout

Bereiding:
- Doe de extra virgine olijfolie, het citroensap en de oregano in een kom en mix dit met een garde of vork tot de dressing geëmulsifeerd is. Olijfolie en citroensap mengen slecht en moeten dus een handje geholpen worden.
- Voeg eventueel ook een snufje zout toe. Niet echt nodig, maar het verdiept de smaak van de dressing nog iets meer.

Koop snel je extra virgine Tunesische Terra Delyssa olijfolie hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten