Olijfolie was nog nooit zo duur

Nooit eerder deed olijfolie haar bijnaam ‘vloeibaar goud’ meer eer aan dan in 2023. Nu al betaal je in de supermarkt minimaal 20 procent meer dan een jaar geleden, een gevolg van een historisch slechte oogst. En de nieuwe oogst lijkt niet veel beter te worden.
Extreme hitte en aanhoudende droogte met als gevolg overal bosbranden hebben opnieuw een groot deel van de olijfgaarden vernield of ten minste zwaar beschadigd. Vooral de landen rondom de Middellandse Zee kregen het hard te verduren. En laten Spanje, Italië, Griekenland en Turkije nu net vier van de vijf grootste producenten van olijfolie zijn.

De oogst van vorig jaar was ook al historisch laag. Het gevolg laat zich raden: de groothandelsprijzen zijn gestegen naar een recordhoogte van meer dan $9,000 per ton, zo blijkt uit de grondstoffenindex van het Internationaal Monetair Fonds. Vooral het jongste jaar explodeerde de prijs: een jaar geleden kostte een ton nog geen $5,000.

De detailhandelsprijzen zijn er dan ook naar. Neem nu een literfles ‘Bio Extra Olijfolie van de Eerste Persing’ van Carrefour. Die kostte in april 2022 €6,49. Een jaar later was dat al €8,79 en in oktober 2023 blijkt diezelfde fles €10,99 te kosten. Bij Aldi is de (omgerekende) literprijs van ‘El Cultivador Bio’ in oktober 2023 €8,98, net geen 30 procent meer dan in april vorig jaar.

Ook de andere grote supermarkten kunnen ervan meespreken. ‘De aankoopprijs die Delhaize betaalt aan zijn leveranciers is in een jaar tijd met bijna 40 procent gestegen. We hebben een serieuze inspanning geleverd op onze marge, zodat de verkoopprijs ‘slechts’ met 16 procent steeg’, zegt Roel Dekelver, woordvoerder bij Delhaize België. In de consumptieprijsindex die Statbel, het Belgisch statistiekbureau, eind september publiceerde, behoort extra vierge olijfolie tot de sterkste prijsstijgers: een liter kost nu 22,7 procent meer dan een jaar geleden.

Het is nu uitkijken naar de oogst in Spanje, 's werelds grootste producent. Vorig jaar bedroeg die amper 663.000 ton, liefst 55 procent minder dan gemiddeld en meteen een historisch dieptepunt. Voor dit jaar verwacht het ministerie van Landbouw beterschap, al zal de productie wel onder het miljoen ton blijven. De International Olive Council vreest dat de productie wereldwijd dit jaar slechts 2,4 miljoen ton zal bedragen, minder dan vorig jaar, terwijl er gemiddeld 3 miljoen ton nodig is om aan de nog altijd stijgende wereldvraag te voldoen.

Bron.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten