[Recensie] Aljeta Olijfolie

Als je, zoals ik, veelvuldig extra virgine olijfoliën uit verschillende landen in het zuiden van Europa uitgeprobeerd hebt, dan kun je soms tot opmerkelijke conclusies komen. Mijn ervaring is de volgende: hoe verder je van Griekenland verwijderd raakt, hoe milder de olijfolie gaat smaken.
In Griekenland is de olijfolie krachtig, kruidig en pittig met noten van tijm en oregano. Ben je in Spanje aangekomen dan is de olijfolie mild, grassig met noten van bloemen en lavendel.

Alle varianten hebben zo hun liefhebbers. Sommigen zweren bij de Griekse olijfolie, terwijl anderen menen dat die krachtig smakende olijfolie hun salade kan overheersen. Omgekeerd zweren sommigen bij de Spaanse olijfolie, terwijl anderen menen dat deze niets wezenlijks toevoegt aan hun salade. Wij houden van beide varianten.

We vroegen ons wel af waar de Albanese extra virgine olijfolie van Aljeta in dit spectrum van smaken zou thuishoren en we waren prettig verrast. Deze Albanese olijfolie van een kleine Nederlandse importeur was zacht en neutraal van smaak met een heerlijk licht peperachtig effect achter in je keel dat plezierig lang bleef aanhouden. Het is een blend van twee oeroude Albanese cultivars, de Kotruvs en de Marks. Het blijkt dat beide cultivars elkaar perfect aanvullen en zorgen voor een onvergetelijke smaaksensatie.

Aljeta extra virgine olijfolie is daardoor zeer geschikt voor iedere toepassing in de keuken en in het bijzonder voor het zetten van de laatste puntjes op de 'i' van je salades.

De olijfolie wordt geleverd in een luxe donkere fles die doet denken aan die waaruit in de 17de eeuw door piraten rum werd gedronken. Ook is er een handige navulverpakking beschikbaar.

Koop je Albanese Aljeta extra virgine olijfolie hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten