The Great Frost en olijfolie

Misschien herinner je het nog wel van je geschiedenislessen: de kleine ijstijd. Dat was een periode van koude winters en koele zomers die begon rond 1430 en duurde tot ongeveer 1850. Gemiddeld lag de temperatuur in ons land zo'n 1 tot 2 graden lager dan tegenwoordig. Dit was de periode dat kanalen, rivieren en zelfs de Zuiderzee langdurig dichtgevroren waren.
Maar het kon nog extremer, want de winter van 1708|1709 bleek zo koud te zijn dat hij nog steeds bekend staat als 'The Great Frost'. Stel je een lange winter voor met extreme kou, sneeuw en ijzel. In Nederland begon het eind december 1607 te vriezen en de temperatuur kwam pas eind maart weer boven het vriespunt.

Veerdiensten over de Zuiderzee werden met paard en wagen in plaats van van skûtsjes uitgevoerd en kunstschilders produceerden prachtige idyllische winterlandschappen.

De keerzijde was dat honderdduizenden Europeanen de winter en de daarop volgende hongersnood niet overleefden. Vogels vroren massaal dood, vee in de schuren stierf en loofbomen spleten gewoon open. Tot aan het Mediterrane gebied vroren de wijngaarden en olijfgaarden collectief dood.

Alleen in Toscane (Italië) bleven een aantal olijfbomen gespaard en kon de productie van olijfolie behouden blijven, al was dat op een veel lager niveau. Zo massaal was 'The Great Dying' dat de Italiaanse olijfolieproductie pas aan het eind van de 18de eeuw weer op peil was. Het duurde dus bijna een eeuw voordat de schade was hersteld.

Maar toen kreeg de olijfolieproductie opnieuw een tegenslag te verwerken: de winter van 1929 bleek een van de koudste van de 20ste eeuw met strenge vorst in Italië. Na zoveel ontberingen besloten veel Italianen maar te emigreerden, vooral naar de Verenigde Staten. Veel olijfboomgaarden raakten in verval, de producten van olijfolie liep sterk terug.

Tegenwoordig is het beeld het wat rooskleuriger, want de wereld is verzot geraakt op extra virgine olijfolie. Mede doordat iedereen zich bewust is van de noodzaak van een gezonder voedingspatroon, is men in toenemende mate het Mediterrane dieet gaan volgen. Een grotere vraag naar extra virgine olijfolie stimuleert eigenaren van olijfgaarden om meer olijfbomen aan te planten.

De les die we uit deze geschiedenis kunnen leren is dat één enkele strenge winter de olijfolie een dodelijke slag kan toebrengen. Dat betekent óf geen olijfolie óf hele dure olijfolie. Zorg dus altijd dat je voldoende extra virgine olijfolie in je voorraadkast hebt staan.

Koop snel je Tunesische Terra Delyssa extra virgine olijfolie hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten