De Gezusters

De Gezusters (mijn vertaling) worden ook wel de olijfbomen van Noach genoemd en zijn een kleine olijfboomgaard in Libanese dorp Bechealeh.
Volgens de lokale folklore zijn de bomen minstens 5,000 jaar oud, misschien 6,000 jaar of zelfs nog ouder. Als dit klopt, zijn dit mogelijk de oudste niet-klonale levende bomen ter wereld. Ze zijn een (nog) onbekende cultivar. De leeftijd van De Gezusters kon echter niet bepaald worden door dendrochronologie (boomringdatering). De binnenste boomringen zijn namelijk 'onleesbaar' geworden voor dendrochronologen, omdat deze in de loop van de tijd zijn vergaan. De bomen zijn dus hol.

Deze 16 olijfbomen zijn getuige geweest van misschien wel 6,000 jaar geschiedenis in het Midden-Oosten. Ze hebben alle klimatologische, historische en politieke tegenslagen weten te overleven.

De Gezusters leefden dus ook al toen Jezus zijn stempel drukte op de geschiedenis. De folklore en een paar bijbelgeleerden geloven dat dit de bomen zijn waarvan de duif de tak meenam naar Noach toen de Zondvloed was afgenomen. Want ja, ook die gebeurtenis moet hebben plaatsgevonden tijdens het leven van deze olijfbomen. Dat geloof is niet eens zo onlogisch, omdat De Gezusters op een hoogte van 1300 meter staan en ze tot de hoogste ooit geplante olijfbomen behoren. Zelfs de Zondvloed konden ze dus met droge voeten overleefd hebben.

Overigens produceren De Gezusters nog steeds hoogwaardige olijfolie.
Deze olijfolie heeft een extreem hoog polyfenolgehalte en een zuurgraad die schommelt tussen 0.18 en 0.24, wat extreem laag is. De smaak wordt omschreven als intens, fruitig, gemiddeld peperig met een smaakpalet van vers gras, ietwat boterachtig met ondertonen van amandel en walnoot.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten