Ansjovis onder pesto (Acciughe sotto pesto)

In Nederland eten we vooral haring. In Zuid-Europa weet men het kleinere familielid, de ansjovis, te waarderen. Deze vissoort wordt vaak gebruikt om een hartige smaak aan gerechten te geven. Op een pizza of in de pasta lost een ansjovis helemaal op en het toevoegen levert de zogenaamde vijfde smaak (umani) op, dezelfde smaaksensatie als tomaten of oude kaas opleveren. Of Maggi, maar die zou ik niet mee willen rekenen vanwege het veel te hoge zoutgehalte.
[Iets minder olijfolie gebruiken mag ook]

Veel Nederlanders worstelen met de vraag wat je verder nog met een ansjovis kan doen. Welnu, wij kunnen je daarbij helpen.

Acciughe sotto pesto is een traditioneel Italiaans gerecht met gezouten ansjovis dat stamt uit de Toscaanse stad Siena.

De ansjovissen worden eerst afgespoeld in wijnazijn (gewone azijn of zelfs citroensap is ook toegestaan) en vervolgens naast elkaar in een diepe schaal gelegd. Daarna worden ze ingesmeerd met pesto. Die kun je gewoon in de supermarkt kopen, maar het is leuker om het zelf te maken door peterselie, knoflook, chilipepers fijn te snijden en te vermengen met extra vierge olijfolie.

Tot slot gaat er een zoveel extra vierge olijfolie overheen dat alles onder de olijfolie (sott'olio) staat. Daarna wordt het nog een uur of 12 in de koelkast gezet om de smaken goed op elkaar in te laten werken.

Daarna kan het gerechtje geserveerd worden als eenvoudig tussendoortje of op geroosterd brood.

In Siena is Acciughe sotto pesto overal te vinden. Niet alleen in restaurants, maar ook in bars en zelfs in supermarkten.

Koop snel je Tunesische Terra Delyssa extra vierge olijfolie hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten