Olijfolie en Oliezuur

Een te hoog LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten en kan leiden tot hart- en vaatziekten. Om de kans op hart- en vaatziekten te verlagen, is het van belang producten met veel verzadigd vet te vervangen door producten met veel onverzadigd vet, zo meldt het Voedingscentrum. Onverzadigd vet verlaagt het LDL-cholesterol.
In theorie klinkt zo'n advies eenvoudig, maar het vertelt niet hoe we die verzadigde vetten kunnen vervangen door onverzadigde vetten.

Het meest eenvoudige wat we kunnen doen om dat doel te bereiken is om meer extra virgine olijfolie in onze dagelijkse voeding op te nemen. Extra virgine olijfolie bevat veel oliezuur, wat ook bekend staat als cis-9-octadeceenzuur, oleic acid of oleïne.

De Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA) heeft in 2018 via een persbericht een nieuwe toegestane gezondheidsclaim bekend gemaakt: het consumeren van oliën met hoge niveaus aan oliezuur vermindert de kans op het krijgen van een hartinfarct. Tussen de 55 en 83% van alle vetten in extra virgine olijfolie bestaat uit dit enkelvoudige onverzadigde omega-9-vetzuren.

Uiteraard moet er diepgaand wetenschappelijk onderzoek worden verricht voordat een dergelijke claim wordt toegestaan. Extra virgine olijfolie wordt in verband gebracht met een lager risico op hart- en vaatziekten en beroertes. Het maximale voordeel kan worden behaald bij een consumptie tussen 20 en 30 gram per dag. Het verband zou nog sterker kunnen zijn voor koudgeperste extra virgine olijfolie en het effect zou al in de vroege stadia van die ziektebeelden kunnen optreden[1].
De consumptie van extra virgine olijfolie is een van de belangrijkste kenmerken van het zo geroemde Mediterrane dieet, dat bekend staat als het gezondste voedingspatroon ter wereld. Resultaten van een grootschalig vergelijkend onderzoek duiden op een algehele risicoreductie van sterfte door alle oorzaken (11%), cardiovasculaire mortaliteit (12%), cardiovasculaire voorvallen (9%) en beroerte (17%)[2].

Je ziet: als je gezondheid je lief is, gebruik je zo veel mogelijk extra virgine olijfolie in je dieet.

Koop je extra virgine Tunesische Terra Delyssa olijfolie hier.

[1] Donat-Vargas et al: Olive oil consumption is associated with a lower risk of cardiovascular disease and stroke in Clinical Nutrition – 2022.
[2] Schwingshackl, Hoffmann: Monounsaturated fatty acids, olive oil and health status: a systematic review and meta-analysis of cohort studies in Lipids in Health and disease – 2014.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten