FDA: Oliezuur is gezond

De Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA) heeft via een persbericht een nieuwe toegestane gezondheidsclaim gemeld: het consumeren van oliën met hoge niveaus aan oliezuur vermindert de kans op het krijgen van een hartinfarct. Zie hier.
Leveranciers moegen nu (in de Verenigde Staten) op het label van hun producten het volgende vermelden: supportive but not conclusive scientific evidence suggests that daily consumption of about 1½ tablespoons (20 grams) of oils containing high levels of oleic acid, may reduce the risk of coronary heart disease. De claim moet ook duidelijk maken dat, om het gewenste effect te verkrijgen, je ongezonde oliën, zoals kokosolie, zou meten vervangen door gezonde oliën (zoals olijfolie).

Oliezuur (cis-9-octadeceenzuur), oleic acid of oleïne is het belangrijkste onverzadigd omega-9-vetzuur en komt van nature veel voor in olijfolie, raapzaadolie, zonnebloemolie (20-84%) en arachide-olie. Het grote verschil die zonnebloemolie vertoont heeft te maken met een speciaal geteeld ras dat bekend staat als 'high oleic sunflower'.
Het toont maar weer eens aan hoe gezond olijfolie is. Het opnemen van voldoende olijfolie in je dagelijkse eetpatroon zal dus kunnen zorgen voor een verminderde kans op het krijgen van een hartinfarct.

Het is bovendien weer een behoorlijke tegenslag voor mensen die ondanks alle negatieve wetenschappelijke onderzoeken maar blijven geloven dat kokosolie zo gezond is.

Koop je extra virgine Tunesische Terra Delyssa olijfolie hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten